Studieschuld hypotheek

door | september 7, 2014

Mensen die tijdens hun studieperiode een bepaalde schuld hebben opgebouwd vrezen dat deze openstaande schuld zomaar een grote impact kan hebben op het potentieel aanvragen van een hypothecaire lening. Dat is niet het geval. In tegenstelling tot wat de meeste potentiële kredietnemers denken is het namelijk zo dat een studieschuld niet wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Bijgevolg heeft het al dan niet aflossen van deze schuld geen directe invloed op het al dan niet toegekend krijgen van een hypotheek. Zelfs wanneer je de maximaal mogelijke openstaande hypotheekschuld hebt kan je dus probleemloos een hypotheek bij een Nederlandse bank aanvragen.

Studieschuld en hypotheek, kan dat?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven is het geen enkel probleem om met een openstaande studieschuld een hypotheek af te sluiten. Je dient er wel rekening mee te houden dat schulden altijd afgelost moeten worden. Wat dat betreft is het dus wellicht interessanter om je openstaande studieschuld eerst af te lossen vooraleer een hypotheek aan te vragen. Beide schulden maandelijks moeten aflossen verhoogt het aflossingsbedrag aanzienlijk net als de druk die komt te liggen op je financiële situatie. In ieder geval, wanneer je over een studieschuld beschikt kan je het bedrag dat je nodig hebt ter aflossing niet mee nemen in je hypotheek. Veel mensen denken dat, dat zonder probleem mogelijk is, maar tegenwoordig zijn de regels voor wat het bedrag dat je kan lenen middels een hypotheek veel te streng geworden.

Openstaande studieschuld en hypotheek

Een studentenlening kan worden afgesloten tot aan de lening van 34 jaar. Het is bijgevolg niet ondenkbaar dat veel mensen die er aan denken om vastgoed aan te kopen ook nog hun studielening hebben lopen. Op zich is dat zoals eerder aangegeven geen enkel probleem, alleen geldt volgens de regels van de studielening dat er meteen na de studietijd moet worden begonnen met afbetalen. De termijn van afbetaling hangt uiteraard af van het bedrag dat je hebt geleend. Probeer er steeds rekening mee te houden dat het voor mensen met extra hoge kosten erg moeilijk is om een hypotheek af te betalen. Wil je nog kunnen sparen iedere maand, dan is het verstandig om eerst de studielening volledig af te lossen en dan pas een hypothecair krediet aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *