5 tips bij het afsluiten van een lening

door | maart 20, 2020

Geld lenen kost geld, als je bezig bent met het afsluiten van een lening, zal je die zin inmiddels vele malen voorbij hebben zien komen. Toch let niet iedereen er altijd op en dat kan je letterlijk duur komen te staan. Inmiddels is het kostenpercentage voor leningen in ons land gemaximeerd op 14% en in sommige gevallen wordt dat ook inderdaad berekend. Sta jij rood bij de bank of heb je een lease-contract afgesloten dan is het zomaar mogelijk dat dit soort kosten in rekening worden gebracht. Een lening afsluiten of je lening oversluiten verdient aandacht. Hieronder vind je een aantal tips.

1. Check je kredietverstrekker

Als je geld wil lenen, gaat dat vaak niet zonder veel persoonlijke gegevens te moeten overleggen. De geldverstrekker wil tenslotte zeker weten dat jij betrouwbaar bent. Vergeet nooit ook zelf te controleren of de kredietverstrekker een vergunning heeft van de AFM. Dat kan je eenvoudig nazien op de site van deze financiële waakhond. Ga nooit in zee met een instituut dat geen vergunning heeft. Dat hoeven geen oplichters te zijn, maar de kans bestaat zeker.

2. Vergelijk de geldverstrekkers

Als je een lening moet afsluiten of een lening wilt oversluiten is het verstandig op een onafhankelijke vergelijker te beoordelen welke opties je hebt. Dat geldt niet alleen voor de kosten van de lening, maar ook de voorwaarden. Het is verstandig om eerst goed op een rijtje te hebben wat jij zelf wilt met betrekking tot bedrag en looptijd. Het maandelijkse bedrag dat je kan missen moet je zo zorgvuldig mogelijk bepalen en hou rekening met een marge voor tijden dat het even financieel tegen zit.

3. De overige voorwaarden en kleine letters

Vergeet niet na te zien of het ook mogelijk is om de lening vervroegd af te lossen zonder hoge kosten, zoals boeterente. Tenslotte wil je de mogelijkheid open laten om een lening over te sluiten als er een voordelig alternatief is. Ook niet onbelangrijk is wat er gebeurt als de leningnemer komt te overlijden. Je wilt immers je nabestaanden niet opzadelen met een probleem.

Neem ook altijd de kleine letters goed door en als je niet erg thuis bent in deze materie vraag dan hulp bij een familielid of kennis die wel goed op de hoogte is.

4. Vraag altijd meerdere offertes

Zelfs al je tevreden bent met de voorwaarden van een bepaalde kredietverstrekker, vraag dan altijd nog één of meerdere andere offertes aan. Beoordeel de verschillen en bepaal of die redelijk zijn. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook meestal het geval en zit er wellicht een adder onder het gras.

5. Laat je nooit onder druk zetten

Neem altijd je tijd om een leningsovereenkomst te ondertekenen. Ga nooit in op een verzoek om de een handtekening te zetten voordat je zelf volledig overtuigd bent dat dit de juiste keuze is. Een goede kredietverstrekker zal je ook beslist de tijd gunnen en eist niet van je dat je ter plekke of zonder enige bedenktijd ondertekent.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *