Een lening oversluiten is eigenlijk een vrij moeilijke term die het verzamelen van diverse kleine leningen in één groot krediet als doel heeft. Gedurende hun leven kunnen mensen op verschillende ogenblikken nood hebben aan extra financiële middelen. Deze extra financiële mogelijkheden worden verkregen door middel van het afsluiten van een lening. Wanneer je op een bepaald ogenblik meerdere, beperkte kredieten hebt lopen kan het echter een goed idee zijn om deze samen te verwerken tot één grote lening. Op deze manier worden vele kosten herwerkt tot één grote kost waardoor je in de meeste gevallen aanzienlijk goedkoper uit bent. Lees snel verder en ontdek alle over het oversluiten van je lening.
Waarom een lening oversluiten?
Wanneer je diverse kleine leningen hebt lopen kan het dus bijzonder interessant zijn om deze te oversluiten, maar waarom precies? Zeer eenvoudig. Verschillende kleine leningen kunnen er bijvoorbeeld in eerste instantie voor zorgen dat je financiële situatie onoverzichtelijk wordt. Dat is vervelend, vooral wanneer je bijvoorbeeld een lening wenst af te sluiten om een huis aan te kopen. Het ondoorzichtige karakter van je financiële situatie is echter niet het enige minpunt. Van verschillende kleine leningen weten we namelijk dat ze bij elkaar opgeteld vaak aanzienlijk duurder zijn dan wanneer er wordt gekozen voor één groot krediet. Uiteraard kan niemand in de toekomst kijken en kon je op voorhand niet weten dat je nog meerdere kredieten zou nodig hebben, maar toch is ook dit beslist een goede reden om er voor te kiezen om je lening te oversluiten.
Wanneer een lening oversluiten?
Het spreekt uiteraard voor zich dat het oversluiten van een lening je nooit een scherpere kostprijs garandeert. Het is wat dat betreft dan ook uitermate belangrijk om een goede en objectieve vergelijking uit te voeren. Slechts door de potentiële winst te berekenen kan je namelijk achterhalen of het oversluiten van je huidige kredieten al dan niet een goed idee is. Let wel, wanneer je deze gaat oversluiten bij een nieuwe kredietverstrekker kunnen de kosten voor het stopzetten van je lopende kredietovereenkomst behoorlijk oplopen. Sowieso heeft de bank of financiële instelling waarbij de leningen werden afgesloten overigens het recht om kosten aan te rekenen omdat de huidige kredietovereenkomsten als het ware worden stopgezet. Ook daar dien je als kredietnemer uiteraard rekening mee te houden.