Dit is hoe geld lenen bij een lommerd werkt

door | september 29, 2021

Je kan natuurlijk je dierbaar goud verkopen om niet te hoeven lenen, maar anderzijds is dit niet altijd een goede keuze. Erfstukken hebben nu eenmaal een sentimentele waarde en misschien verwacht je wel dat de goudkoers zal stijgen. Een alternatief is om te lenen met een onderpand. Je geeft dan goud, sieraden of andere waardevolle voorwerpen als onderpand en krijgt snel een lening. Als je alle afspraken netjes nakomt, krijg je de verpande spullen terug. Dit is hoe een lommerd werkt.

Verpanden van goederen bij een lommerd

In de praktijk verpand je bij een lommerd een bepaald voorwerp. Je krijgt dan een lening en dit voorwerp dient als onderpand dat jij netjes de afspraken nakomt. Je kan de meest uiteenlopende spullen verpanden, zoals een goudstaaf, een antieke klok of een waardevol sieraad.

De lommerd kan zonder een uitgebreid onderzoek relatief gunstige voorwaarden toekennen. Hij is namelijk zeker dat hij de geleende som terug kan krijgen als jij je afspraken niet nakomt. Dan kan hij namelijk je spullen verkopen. Eventueel kan de lommerd wel voorstellen om de overeenkomst te verlengen en je iets meer tijd geven, maar dan loopt de totale rente natuurlijk verder op.

Als je de afspraken nakomt en het geleende bedrag plus de rente terugbetaalt, krijg je het verpande goed natuurlijk altijd netjes terug. Op deze manier geld lenen, is vooral een oplossing voor wie heel snel geld nodig heeft en waardevolle goederen liever niet verkoopt. Houd er wel rekening mee dat de rente vaak hoger is dan bij een persoonlijke lening.

Voorwaarden om goederen te verpanden

Als je een goed wil verpanden, moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo moet je in het bezit zijn van een geldige legitimatie. Dit is uiteraard om heling te voorkomen. Daarnaast dien je minimaal achttien jaar oud te zijn en moet het verpande goed van jou zijn. Bij waardevolle goederen is het niet ongewoon dat men om een eigendomsbewijs vraagt. Dit kan bijvoorbeeld een factuur van een goudverkoper als Goudonline zijn, maar ook een koopovereenkomst of een erfbewijs is geldig. Bij het lenen van grote bedragen of bij het verpanden van waardevolle voorwerpen kan men vragen om eerst even een afspraak te maken.

Overeenkomst van pandbelening en wettelijke regels

In de praktijk wordt er in het pandjeshuis een zogeheten overeenkomst van pandbelening opgesteld. In deze overeenkomst is onder andere een omschrijving van het goed, de hoogte van de aangeboden geldsom, de leentermijn en de rente opgenomen. Daarnaast bevat de overeenkomst van pandbelening ook informatie over vervroegde terugbetalingen en onder welke voorwaarden de overeenkomst kan worden verlengd.

De lommerd heeft geen volledige vrijheid en moet rekening houden met allerlei wettelijke regels. Sinds 1 juli 2015 bedraagt de maximale rente bijvoorbeeld 4,5% per maand. Daarnaast mag de lommerd geen extra kosten in rekening brengen, bijvoorbeeld voor de opslag of voor de administratie. Ook moet de leentermijn minstens twee maanden bedragen, maar anderzijds mag je de lening wel vervroegd terugbetalen. Je betaalt dan het geleende bedrag en een deel van de rente en je krijgt meteen je spullen terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *