Beleggen met geleend geld is altijd een slecht idee

door | november 18, 2015

Van beleggen worden we natuurlijk allemaal enthousiast. In het meest ideale geval heb je wat geld ‘over’ om te investeren in aandelen. Helaas is dat niet voor iedereen het geval. Daarom gebeurt het nog met enige regelmaat dat mensen met geleend geld gaan beleggen. Dat is geen goed idee. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat investeerders onherstelbaar diep in de schulden zijn geraakt door met geleend geld aan de slag te gaan.

Hoe Legio Lease honderdduizenden mensen in de schulden bracht

Soms hoef je niet eens zelf eerst geld te lenen om met geleend geld te beleggen. Je kunt aandelen namelijk ook leasen. Ook dat is in het verleden weleens verkeerd gegaan. Een bekend voorbeeld is Legio Lease van Dexia: zij introduceerden de mogelijkheid om aandelen te leasen. Het idee daarachter was dat de consument aan een royale lening vastzat waarmee Legio Lease vervolgens zou gaan beleggen. Maar dit was in de tijd dat de beurzen al een paar jaar bijzonder goed ervoor stonden. Iedereen was dus optimistisch. Helaas pakte het compleet anders uit: de internetbubbel stortte in 2001 in elkaar, de beurskoersen daalden dramatisch en honderdduizenden mensen raakten heel veel geld kwijt. Het bedrag waarmee belegd was, dekte namelijk de hoogte van alle leningen niet meer, waardoor de consument met een flinke schuld achterbleef. Dat werden dus geen duizenden euro’s winst, maar verlies.

Weet waar je in investeert!

Nu hadden alle mensen die met Legio Lease in zee gingen beter kunnen weten. Het bleek inderdaad te mooi om waar te zijn. Maar in die tijd waren de informatievoorzieningen over beleggen met geleend geld nog niet zo goed en duidelijk als nu. De mensen bleken niet op de hoogte te zijn van de risico’s van hun keuze. Sommigen wisten daarnaast niet eens dat zij eigenlijk aan een enorme lening vast kwamen te zitten. Een wijze les hieruit is dus dat het niet verstandig is om te beleggen of investeren als je niet precies weet wáár je jouw geld insteekt.

Beleg met geld dat je kan missen

Ondanks de slechte ervaringen in het verleden zijn er nog altijd schrikbarend veel mensen die met geleend geld beleggen. Dat is en blijft een slecht idee, ondanks het feit dat de bedrijven die deze mogelijkheden nu aanbieden, streng gecontroleerd worden. De markt kan nog altijd in elkaar storten, en dan duik je als investeerder gelijk de schulden in. Daarnaast is het financieel ook niet altijd aantrekkelijk. Over geleend geld betaal je nu eenmaal rente, dus met de winst die je uit je beleggingen haalt, zal je eerst deze rente moeten betalen. Daarom is het vanzelfsprekend het meest verstandig om te beleggen met geld dat je kan missen. Maak een spaarpotje waarmee je wilt en kunt investeren. Want beleggen met geleend geld kan je nu eenmaal flink in de schulden brengen.

Wil je meer informatie over beleggen? Over bijvoorbeeld beleggen in obligaties? Kijk op Beleggersplaats.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *