Wat is een BKR-registratie?

door | oktober 11, 2014

Wanneer je een lening wenst aan te vragen bij een in Nederland gevestigde bank zal een deel van de procedure die vooraf gaat aan het toekennen van het krediet betrekking hebben tot een controle bij het Bureau Krediet Registratie. In dit geval wordt er nagegaan of de potentiële kredietnemer al dan niet over een bepaalde schuld beschikt en of men zich bereid heeft getoond om deze schuld af te lossen of niet. Op basis van deze conclusie en in combinatie met het standaard onderzoek naar de financiële situatie van de kredietnemer zal er uiteindelijk worden bepaald of de kredietnemer al dan niet een lening krijgt toegekend.

Hoe ontstaat een BKR-registratie?

Het ontstaan van een BKR registratie is niet voor iedereen even duidelijk. Het is belangrijk om te weten dat een dergelijke registratie steeds ontstaat aan de hand van een bepaalde schuld die lange tijd onbetaald is gebleven. Het kan daarbij gaan om een schuld bij een bank, maar ook bij bijvoorbeeld een provider. Wanneer deze schuld te lang blijft open staan en het bedrijf zelf geen uitweg meer ziet kan deze de schuld melden bij het Bureau Krediet Registratie. Op deze manier hoopt men de persoon die de schuld heeft tegen zichzelf te beschermen door hem de mogelijkheid om extra schulden te maken te ontnemen.

Verschillende BKR-registraties

In principe worden er binnen het Bureau Krediet Registratie 4 verschillende BKR coderingen gehanteerd gaande van 1 tot en met 4. De eerste codering wordt aan een persoon toegekend die na het ontstaan van een bepaalde schuld een aflossingsregeling heeft getroffen. Bij de tweede codering is de schuld opeisbaar gesteld en bij de derde codering is er reeds sprake geweest van een aflossing van 250 euro van de openstaande schuld. Bij de vierde en laatste codering was de schuldenaar niet bereikbaar of heeft deze zich niet bereid getoond om de ontstane schuld af te betalen. In principe is het met de laagste codering bij het BKR nog wel mogelijk om een lening bij een gewone bank af te sluiten. Veel hangt op dit vlak vooral af van de exacte schuld die open staat. Doorgaans geldt ook, hoe ernstiger de codering, des te groter de kans dat de lening die je aanvraagt wordt geweigerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *