Lening oversluiten – hoe werkt dat?

door | oktober 21, 2021

Heb jij ooit een lening afgesloten toen de rentepercentages nog veel hoger waren? Dan betaal je veel rente over het deel dat je nog moet aflossen, terwijl je nu eenzelfde lening zou kunnen afsluiten met aantrekkelijkere rentepercentages. De rentepercentages die bij geld lenen komen kijken veranderen dus met de tijd. Wanneer je ziet dat de rentepercentages nu veel aantrekkelijker zijn, dan kan de lening oversluiten interessant voor je zijn. Maar hoe werkt dit nu precies en is dit ook daadwerkelijk interessant voor jou? In dit artikel zullen we die vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Hoe werkt een lening oversluiten?

Een lening oversluiten lijkt heel ingewikkeld. Het principe hierachter is echter vrij eenvoudig uit te leggen. Indien je een lening oversluit, leen je het openstaande bedrag nogmaals bij een andere geldverstrekker. Je gebruikt dit bedrag vervolgens om de openstaande lening af te betalen. Zo hoef je alleen nog de nieuwe lening af te betalen. Indien de rentepercentages flink zijn veranderd, kan dit dus zeer interessant zijn. Er zijn echter ook een aantal zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je een boete betaalt omdat je de oude lening in een keer aflost. Hierdoor is een lening oversluiten alleen interessant als de rentepercentages echt enorm zijn veranderd.

Is een lening oversluiten interessant voor jou?

Er zijn nog meer factoren die bepalen of een lening oversluiten wel of niet interessant is. Denk bijvoorbeeld aan de looptijd van de lening. Omdat diverse factoren een rol spelen, kan het vrij complex zijn om te bepalen wat financieel gezien de beste optie is. Dat is van zoveel factoren afhankelijk dat we je ook geen eenduidig antwoord op deze vraag kunnen geven. Zie je dat de rentepercentages in de loop van de jaren drastisch zijn gezakt, dan is het in ieder geval de moeite waard om je hierin te verdiepen. Het is namelijk zonde als je veel meer betaalt dan zou moeten. Je lening oversluiten is een handig financieel trucje dat in sommige situaties duizenden euro’s kan schelen.

Plan een gesprek met een financieel adviseur in

Overweeg je serieus om je lening over te sluiten, dan is een gesprek met een financieel adviseur altijd aan te raden. De adviseur kan namelijk berekenen wat in jouw geval de meest voordelige keuze zal zijn. Bovendien zal een adviseur die berekeningen ook toelichten. Zo wordt het dus al snel duidelijk wat in jouw geval de beste keuze zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *