Geld lenen: hier moet je op letten

door | maart 20, 2020

Het lijkt nog steeds zo eenvoudig om geld te lenen dat je bijna zou vergeten dat geld lenen nog altijd geld kost en soms zelfs erg veel geld. Wist je dat het jaarlijkse kostenpercentage (rente inclusief kosten) nog steeds maximaal 14% mag bedragen en dat je dit percentage soms ook ongemerkt betaalt ondanks dat het in de kleine letters staat? Als het niet echt nodig is, kan je beter niet lenen. Als het niet anders kan, volg dan de onderstaande checklist. Indien je al een (te dure) geldlening hebt, kan je eventueel ook je lening oversluiten. Volg ook in dat geval het stappenplan. Wist je dat je ook online de diverse geldverstrekkers kunt vergelijken. Kies wel voor een onafhankelijke en betrouwbare site.

1. Vraag meerdere offertes

Ook als je op een site al een goede optie hebt gevonden, vraag dan toch altijd meer dan één offerte. Het geeft je al een beeld van de geldverstrekker wat betreft snelheid en service. Laat je nooit met een kluitje in het riet sturen en vraag verdere informatie als bepaalde zaken niet duidelijk zijn.

2. Check de vergunning

Ga niet in zee met een aanbieder die geen vergunning heeft van de AFM. Controleer dit goed door ook op de pagina van de AFM te checken of de vergunning nog actueel is. Niet alle aanbieders zonder vergunning zijn oplichters, maar je treft ze zonder meer ook aan.

3. Vergelijk de voorwaarden

Waarschijnlijk vind je dat een open deur intrappen. Maar onder voorwaarden wordt ook de mogelijkheid verstaan om vervroegd af te lossen (bijvoorbeeld als je wilt oversluiten). Verder is het verstandig om na te gaan wat er staat omtrent het overlijden van degene die de lening aangaat. Is er een overlijdensrisicoverzekering mogelijk en wat kost deze? Een ander punt waar je zeker aandacht aan moet besteden is de looptijd. Vaak wordt een deel van de voorwaarden in de bekende kleine lettertjes gedrukt. Sla deze niet over. Als de tekst te complex is, leg deze dan voor aan een familielid of kennis die beter op de hoogte is van de materie.

4. Vergelijk de kosten

Kredietverstrekkers zijn verplicht om je een overzicht te geven van de jaarlijkse kosten van een eventuele lening. De wijze waarop ze dat doen zal verschillen. Er zal altijd een kostenpercentage moeten worden vermeld om de lening vergelijkbaar te maken. Dat lijkt het voor jou als geldlener eenvoudig te maken, maar er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden. Het kostenpercentage voor een kleine lening zal vaak hoger zijn dan voor een grotere lening. De kredietverstrekker moet immers vergelijkbare kosten maken in beide gevallen. Ook zullen de jaarlijkse kosten van een langlopende lening momenteel lager zijn dan van een kortlopende. Ook hier moet de geldverstrekker zijn kosten immers sneller terugverdienen. Let dus op meer dan alleen het percentage op zich. En vergeet niet, het maximum is maar liefst 14%.

5. Neem je tijd

Laat je nooit onder druk zetten om een contract ter plekke of binnen een zeer korte tijd te ondertekenen. Vaak zijn er vele aanbieders en kun je de tijd nemen om een juiste keuze te maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *