Lagere maandlasten

door | september 7, 2014

Iedereen wil lagere maandlasten. Het kan zinvol zijn om eens goed naar je maandlasten te kijken bij je hypotheek. De voorwaarden om een hypothecaire lening af te sluiten zijn bijzonder streng. Je moet als kredietnemer een goed dossier opstellen voor de bank vooraleer je de lening alleen nog maar krijgt toegekend. Dat is uiteraard niet alles, want het toegekend krijgen van de hypothecaire lening is slechts één ding, er zijn ook stevige kosten aan verbonden. Hoewel procentueel gezien de kostprijs van een hypothecaire lening goed mee valt is het vooral het bedrag waarop de kosten worden aangerekend dat zorgt voor een aanzienlijk prijskaartje. Lagere maandlasten is dan ook de eerste zorg van de kredietnemers, maar hoe kan je deze verkrijgen? In eerste instantie door te kiezen voor een goedkope kredietverstrekker en een zo goedkoop mogelijke hypotheekvorm, maar dat is uiteraard niet alles. Wil je graag lagere maandlasten, zelfs wanneer je reeds over een hypothecaire lening beschikt? Lees dan snel verder!

Vaste of variabele hypotheekrente voor lagere maandlasten?

De eerste keuze die je als potentiële kredietnemer op vlak van hypothecaire lening moet maken is het type rente dat in rekening wordt gebracht. Je kan wat dat betreft kiezen voor een vaste en een variabele rente. De vaste rente is interessant voor mensen die zekerheid willen en die er niet van wakker liggen wanneer de actuele hypotheekrente daalt. Mensen die graag uitzicht willen houden op een lagere maandelijkse afbetaling kunnen er nog steeds voor kiezen om gebruik te maken van een variabele hypotheekrente. De intrest die je dan op je lening betaalt is afhankelijk van de actuele rentevoet. Met andere woorden, daalt de hypotheekrente, dan daalt ook de kostprijs van de door jou afgesloten hypothecaire lening. Stijgt de hypotheekrente, dan zal je krediet een stukje duurder worden.

Hypotheek oversluiten, een goed idee?

Heb je reeds een hypothecair krediet afgesloten en heb je gekozen voor een hypotheek met een vaste rente, ook dan kan je nog steeds uitzicht houden op lagere maandlasten. Je kan er dan namelijk voor kiezen om je hypotheek te oversluiten. Het oversluiten van je krediet is alleen interessant wanneer de actuele hypotheekrente in die mate is gedaald dat alle kosten die in rekening worden gebracht voor het oversluiten probleemloos kunnen worden ingedekt en dat zijn er behoorlijk wat. Het oversluiten van een hypothecaire lening valt dan ook niet te vergelijken met het oversluiten van een gewoon krediet. In het geval van een hypotheek worden er immers diverse kosten in rekening gebracht die niet van toepassing zijn bij een standaard lening. Denk daarbij in eerste instantie maar eens aan de notariskosten. Hoe dan ook, wanneer de rente is gedaald kan je ook door het oversluiten van je hypotheek zeker en vast lagere maandlasten bekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *