Hypotheekregels

door | september 7, 2014

Wanneer je een hypothecaire lening gaat afsluiten bij een bank dien je rekening te houden met de zogenaamde hypotheekregels. Het is algemeen bekend dat de voorwaarden van een hypotheek bijvoorbeeld aanzienlijk strenger zijn dan bij een gewone lening het geval is. Het merendeel van deze voorwaarden heeft betrekking op de manier er van het geleende bedrag wordt afgelost, maar daarnaast bestaan er ook algemene richtlijnen die betrekking hebben tot bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek en de maximale hypotheek die je als kredietnemer kan verkrijgen. Hoe dan ook, indien je geld wil lenen voor de aankoop van vastgoed door middel van een hypotheek is het zeer belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende hypotheekregels.

Belangrijkste hypotheekregels

Er zijn de voorbije jaren enkele grondige hervormingen doorgevoerd voor wat het afsluiten van een hypothecaire lening betreft. Eén van deze regels heeft betrekking op bijvoorbeeld de zogenaamde overdrachtsbelasting. Deze bedroeg jarenlang 6 procent, maar werd in 2013 verlaagd naar 2 procent. Er wordt algemeen aangenomen dat deze wijziging zeker voor de komende tien jaar zal blijven bestaan. De hoogte van de maximale hypotheek werd wel verder verlaagd. Om de risico’s voor zowel de kredietnemer als de kredietverstrekker zo beperkt mogelijk te houden is het nog slechts mogelijk om 106 procent van de waarde van het huis of ander vastgoed te lenen. Op deze manier blijft het extra bedrag beperkt waardoor niet alle extra kosten meer ingedekt kunnen worden door de lening. De hoogte van de maximale hypotheek wordt in de komende jaren ieder jaar nog met 1 procent verlaagd waardoor je uiteindelijk slechts alleen nog de daadwerkelijke waarde van het vastgoed van je keuze zal kunnen lenen. Het is zeer belangrijk dat er voldoende rekening wordt gehouden met deze hypotheekregels.

Aflossing binnen de 30 jaar

Op het ogenblik dat de hypotheekregels in Nederland werden herzien werden er een aantal niet onbelangrijke aanpassingen doorgevoerd. Vroeger was het in theorie bijvoorbeeld mogelijk om je hele leven lang een hypotheek af te lossen en te genieten van fiscaal voordeel. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. De wet verplicht je namelijk om binnen de periode van maximum 30 jaar het geleende bedrag terug te betalen. Doe je dat niet, dan kan je voor de extra periode die je nodig hebt niet langer genieten van een fiscaal voordeel. Dat geldt overigens ook voor mensen die er voor kiezen om een aflossingsvrije hypotheek aan te vragen. Ook zij dienen er rekening mee te houden dat ze de hypotheekrente niet in hun belastingaangifte zullen kunnen aftrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *