Kosten oversluiten hypotheek

door | september 7, 2014

Aan het oversluiten van een hypotheek zijn steeds een aantal kosten verbonden. Hier vertellen we je waarschijnlijk niets nieuws mee, maar welke kosten zijn dat precies en vooral hoe kan je er voor zorgen dat deze zo beperkt mogelijk gehouden worden? Wanneer je er bij het afsluiten van je hypotheek voor hebt gekozen om gebruik te maken van een variabele rente kan je niet meegenieten van een eventuele verlaging van de hypotheekrente. Dat is vervelend, want op deze manier kan je erg veel geld besparen. Gelukkig bieden banken hun kredietnemers steeds de mogelijkheid om hun hypotheek te oversluiten. Het bestaande contract wordt dan als het ware stopgezet en de lening wordt opgenomen in een nieuwe kredietovereenkomst met nieuwe kredietvoorwaarden.

Wanneer een hypotheek oversluiten

Het is van het grootste belang om er als kredietnemer ten allen tijde rekening mee te houden dat een hypotheek geen gewone lening is. Wanneer de intrest op een bepaalde lening daalt kan je er doorgaans al snel voor kiezen om deze te laten oversluiten. Dat is bij een hypothecair krediet wel even anders. Bij deze kredietvorm zijn er namelijk niet alleen de kosten voor het verbreken van de kredietovereenkomst die in rekening worden gebracht, daarnaast zijn er ook nog eens tal van bijkomstige kosten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de notariskosten die behoorlijk hoog kunnen oplopen, maar ook aan taxatiekosten en eventuele afsluitkosten. Al deze verschillende kosten worden bovenop de boeterente in rekening gebracht waardoor je doorgaans met een stevig prijskaartje wordt geconfronteerd. Wees er met andere woorden altijd zeker van dat het bedrag dat je uitspaart voldoende hoog is om deze kosten in te dekken. Is dat niet het geval, dan spreekt het voor zich dat het niet interessant is om je hypotheek te oversluiten.

Hoe kosten besparen voor het oversluiten?

Er bestaan gelukkig verschillende mogelijkheden om te besparen op de kosten die gepaard gaan met het oversluiten van je hypotheek. Het is bijvoorbeeld van belang of de nieuwe hypotheek bij dezelfde kredietverstrekker wordt afgesloten of niet. Is dat zo, dan zullen de kosten doorgaans aanzienlijk lager liggen dan wanneer je de nieuwe hypotheek zou afsluiten bij een andere financiële instelling. Doe je dat toch, dan kan het uitvoeren van een eenvoudige vergelijking je alvast erg veel geld besparen. Onder de notaris- en taxatiekosten kom je niet onderuit, maar de kosten die in rekening gebracht worden voor het oversluiten zelf kunnen wel stevig beperkt worden. Vergelijken is dus de boodschap, zeker wanneer je de nieuwe hypotheek niet bij je huidige kredietverstrekker wenst af te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *