Kosten hypotheek

door | september 7, 2014

In tegenstelling tot bij een gewone lening worden er bij het afsluiten van een hypothecair krediet diverse extra kosten in rekening gebracht. Je moet dan namelijk niet alleen rekening houden met de intrest die je iedere maand bovenop je aflossing moet betalen, er zijn ook verschillende kosten verbonden aan het afsluiten van een hypotheek. Deze kosten worden slechts éénmalig in rekening gebracht bij het toekennen van de lening. Je moet er wel rekening mee houden dat je, je hypotheek niet zomaar kan aanpassen. Ook wanneer je deze bijvoorbeeld wenst te oversluiten zullen er opnieuw kosten in rekening gebracht worden. We vertellen je graag meer over de kosten die worden aangerekend op een hypotheek.

Welke kosten worden er op mijn hypotheek aangerekend?

Wanneer je een hypotheek wenst af te sluiten dien je rekening te houden met extra kosten. Er is natuurlijk in eerste instantie de maandelijkse intrest die je moet betalen, maar daarnaast worden er ook nog verschillende andere kosten in rekening gebracht. Denk daarbij aan éénmalige taxatiekosten en notariskosten. Deze kosten kunnen behoorlijk aanzienlijk zijn, maar dienen over het algemeen zelf te worden betaald. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van het bedrag dat je wenst te lenen evenals van het type vastgoed. In bepaalde gevallen geniet je bijvoorbeeld van lagere notariskosten waardoor je lasten aanzienlijk verminderen. Nogmaals, de kosten die je exact zal moeten betalen zijn sterk afhankelijk van het type vastgoed en verschillen dus van kredietnemer tot kredietnemer.

Kosten hypotheek mee financieren, kan dat?

Vroeger was het zonder probleem mogelijk om alle kosten die gepaard gingen met het afsluiten van een hypotheek mee te laten financieren. Tegenwoordig is dat echter niet langer het geval. Er wordt door de bank of financiële instelling steeds gevraagd om de bijkomende kosten zoals eventuele taxatiekosten, de notariskosten en ga zo maar door zelf te vergoeden zonder dat je daarvoor aanspraak dient te maken op de lening die je wenst af te sluiten. Wel is het zo dat je in bepaalde gevallen iets meer dan 100 procent van het bedrag kan lenen. Dit wordt gedaan om de kredietnemers de eerste maanden wat ademruimte te geven, maar je kan in principe ook deze gelden gebruiken om de extra kosten mee te vergoeden. Toch, wanneer je meteen vanaf de eerste maand tegen de limiet van je financiële mogelijkheden gaat aanleunen is dat eigenlijk niet zo best. Een beetje financiële ademruimte behouden is een stuk aangenamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *