Hypotheek afsluiten

door | september 7, 2014

Alvorens een hypotheek af te sluiten is het voor jou als kredietnemer van het grootste belang om goed te weten waar je aan begint. Zorg er voor dat je precies weet welke kosten je zelf kan betalen en of je eventueel een eigen inbreng wenst te doen of niet. Een hypotheek afsluiten is ook keuzes maken. Kies je er bijvoorbeeld voor om gebruik te maken van een vaste rente of speculeer je op een mogelijke daling van de hypotheekrente en kies je bijgevolg voor een variabele intrest? En dan is er uiteraard ook nog de looptijd van je kredietovereenkomst. Zoals je ziet zijn er erg veel vragen te beantwoorden vooraleer je een hypotheek kan afsluiten.

Welk type hypotheek kiezen?

Het is algemeen bekend dat er tegenwoordig meer dan zomaar één hypothecaire lening op de markt is terug te vinden. Naast de standaard hypotheek op afbetaling kiezen bijvoorbeeld erg veel mensen er voor om gebruik te maken van een aflossingsvrije hypotheek. In dit geval liggen de maandlasten namelijk veel lager omdat er uitsluitend een intrest wordt betaald. Aan het einde van de kredietperiode moet je dan het volledige geleende saldo afbetalen. Wie meer zekerheid wil kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van een spaarhypotheek of een levenhypotheek. Dit zijn eigenlijk stuk voor stuk aflossingsvrije hypotheken, maar die wel in combinatie met bijvoorbeeld een spaarverzekering of een levensverzekering worden afgesloten. Op deze manier beschik je over iets meer zekerheid, al kan het resultaat van je spaarplan sterk afhankelijk zijn van de gerealiseerde winstdeelname.

Looptijd van mijn hypotheek

Een andere belangrijke factor waar je maar beter rekening mee kunt houden bij het afsluiten van een hypotheek is de looptijd van de lening. In principe beschik je steeds over de mogelijkheid om te kiezen tussen een termijn van 20, 25 of 30 jaar. Deze looptijd kan ook korter worden gehouden, maar dat is voor de meeste kredietnemers niet haalbaar. De perfecte looptijd is sterk afhankelijk van je financiële situatie, maar ook van bijvoorbeeld je leeftijd. Ben je nog erg jong, dan kan je bijvoorbeeld eenvoudiger kiezen voor een langere looptijd zonder dat dit de intrest verhoogt. Ben je al iets ouder, dan kan de bank daar een risico in zien waardoor het interessanter is om de looptijd zo beperkt mogelijk te houden. Hoe dan ook, een hypotheek afsluiten doe je altijd door er eerst grondig over na te denken. Kies uiteindelijk voor een looptijd die perfect haalbaar is en waarbij de kosten zoveel mogelijk binnen de perken worden gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *