Overbruggingshypotheek

door | september 7, 2014

Wanneer je reeds over vastgoed beschikt, maar je de mogelijkheid hebt om een nieuwe woning of ander vastgoed aan te kopen kan het  voorkomen dat je tijdelijk nood hebt aan wat extra geld. De verkoopdatum van je oude pand zal namelijk nooit gelijk liggen met de aankoopdatum van je nieuwe pand. De bank kan in deze situatie een handje helpen. Door de overwaarde tijdelijk als het ware voor te schieten wordt het probleemloos mogelijk om het nieuwe pand reeds te financieren, ook al is je oude pand nog niet verkocht. Je moet er als kredietnemer wel rekening mee houden dat er kosten zijn verbonden aan de overbruggingshypotheek en dat je deze slechts gedurende een periode van 3 jaar kunt aanhouden.

Waarom een overbruggingshypotheek afsluiten?

Het is helemaal niet ondenkbaar dat je tijdens je leven meer dan één vastgoed zal kopen. Veel mensen die bijvoorbeeld starten met een kleine starterswoning of die er eerst voor kiezen om een appartement aan te kopen zullen later namelijk groter willen gaan wonen. Misschien was je bijvoorbeeld wel alleen toen je, je eerste vastgoed hebt gekocht en heb je nu een partner en kind. Een overbruggingshypotheek doet wat de naam van deze kredietvorm reeds laat vermoeden, namelijk mensen de mogelijkheid bieden om geld te lenen om de periode tussen de verkoop van het oude pand en de aankoop van het nieuwe te kunnen overbruggen. Op deze manier wordt je geen twee keer met woonlasten geconfronteerd, maar je dient er wel steeds rekening mee te houden dat de looptijd van deze lening wordt beperkt tot een periode van maximum 3 jaar.

Hoeveel lenen met een overbruggingshypotheek?

Het bedrag dat je kan lenen door middel van een overbruggingshypotheek wordt door de bank sterk beperkt. Het is dan ook belangrijk om er rekening mee te houden dat alleen de zogenaamde overwaarde kan worden geleend. De overwaarde is het verschil dat ontstaat wanneer we de waarde van het oude pand aftrekken van de aankoopprijs van het nieuwe pand. In bepaalde gevallen kan je nog een klein stukje extra lenen, maar over het algemeen is dat niet het geval en ben je dus beperkt tot dit bedrag. Overigens hoeft dit bedrag ook niet hoger te liggen, want de overwaarde moet ruim voldoende zijn om de periode tussen de verkoop van je oude pand en de aankoop van je nieuwe te kunnen overbruggen. Let wel, het spreekt voor zich dat er ook op de overbruggingshypotheek bepaalde kosten zullen worden aangerekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *