Huis en hypotheek

door | september 7, 2014

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om geen huis meer te huren, maar er wel één aan te kopen. Ze doen dat omwille van verschillende redenen, maar de belangrijkste reden is toch wel het proberen veiligstellen van de financiële toekomst. Wanneer je bijvoorbeeld op pensioen bent en je nog iedere maand rekening dient te houden met een bepaalde (hoge) huurprijs spreekt het voor zich dat, dat niet echt aan te raden is. Wanneer je er aan denkt om een huis aan te kopen zal je natuurlijk over bepaalde financiële middelen moeten beschikken. Niemand heeft echter zoveel geld meteen beschikbaar om de aankoop van vastgoed te kunnen betalen met eigen financiële middelen. Het afsluiten van een hypotheek blijkt dan de meest voor de hand liggende en tevens ook interessantste oplossing.

Hypotheek afsluiten voor mijn huis

Het afsluiten van een hypothecaire lening om een huis aan te kopen is iets waar je, je nooit slecht bij hoeft te voelen. Veel mensen houden er niet van om geld te lenen, maar in bepaalde gevallen heb je gewoon geen andere mogelijkheid. De aankoopprijs van een huis bedraagt niet zelden enkele honderdduizenden euro’s. Om een dergelijk bedrag bij elkaar te krijgen heb je de keuze uit verschillende soorten hypotheken. Je kan uiteraard kiezen voor de bekende, lineaire hypotheek, maar je kan ook bijvoorbeeld opteren voor veel lagere maandlasten door middel van een aflossingsvrije hypotheek. Welke van deze verschillende mogelijkheden je uiteindelijk zal kiezen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Let wel, om een hypotheek af te sluiten voor de aankoop van een huis dien je verplicht te voldoen aan verschillende strenge voorwaarden.

Is het pandrecht op mijn huis verplicht?

Een van de voorwaarden om een hypotheek af te kunnen sluiten is het zogenaamde pandrecht. Dit pandrecht moet door de kredietnemer aan de bank verstrekt worden en geldt als één van de verplichte voorwaarden. Je kan bijgevolg niet zelf beslissen of je dit doet of niet. Wil je geld lenen door middel van een hypothecair krediet, dan zal je met deze voorwaarde akkoord moeten gaan. Dit pandrecht is in principe ook erg interessant. Het kan een vervelende gedachte zijn om te weten dat je huis in principe tot op het ogenblik dat het is afbetaald eigendom blijft van de bank, maar anderzijds is het net dat pandrecht dat er voor zorgt dat de kostprijs van een hypotheek zo laag kan worden gehouden. Zou dit er niet zijn, dan zou de hypotheekrente ongetwijfeld een stuk hoger liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *