BKR hypotheek

door | september 7, 2014

Mensen die over een zogenaamde BKR codering beschikken kunnen op een bepaald ogenblik uiteraard ook interesse hebben in het aankopen van vastgoed. Vooraleer meer te vertellen over de voorwaarden en mogelijkheden van een dergelijk hypothecair krediet is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of dit wel zo interessant is. Wanneer je reeds met een bepaalde schuld te maken hebt is het namelijk vaak geen goed idee om er nog een extra schuld bovenop te maken. Dat geldt zeker voor een BKR hypotheek, want hoe we het ook draaien of keren, de kostprijs van deze lening is op z’n minst aanzienlijk te noemen. Wil je toch graag een dergelijke hypotheek aanvragen, dan vertellen we je er graag meer over in dit artikel.

Wat is een BKR hypotheek?

Het Bureau Krediet Registratie is een organisatie waarbij banken een toetsing kunnen uitvoeren vooraleer een bepaalde lening toe te kennen. Wanneer dan duidelijk wordt dat de potentiële kredietnemer over een dossier bij het BKR en dus over een achterstallige schuld beschikt zal dit een directe weigering van de lening als gevolg hebben. Dat geldt in het bijzonder voor wanneer er een hypothecair krediet is aangevraagd. In dat geval hoeft de kredietnemer in kwestie echter nog niet meteen te wanhopen. Hij of zij beschikt dan namelijk nog over de mogelijkheid om een zogenaamde BKR hypotheek aan te vragen. Deze hypotheek kan worden afgesloten zonder BKR toetsing, maar dan wel niet bij een gewone bank. Je zal hiervoor met andere woorden verplicht een beroep moeten doen op een alternatieve financiële instelling.

Nadelen van een BKR hypotheek

Net omdat een BKR hypotheek uitsluitend wordt verstrekt door alternatieve financiële instellingen en dus niet door banken is het zo dat de kostprijs van dergelijke leningen standaard veel hoger ligt in vergelijking met een andere, gewone hypotheek die je wel bij een bank afsluit. Daarbij moet worden opgemerkt dat het standaard prijskaartje van een hypotheek uiteraard reeds aanzienlijk is. Procentueel gezien mag de intrest op een hypothecair krediet dan wel beperkt zijn, het bedrag waarop de kosten wordt berekend is des te hoger. Bijgevolg spreekt het voor zich dat een BKR hypotheek werkelijk bijzonder duur is. Bereken dan ook goed de kostprijs van het krediet en probeer te achterhalen of deze voor jou betaalbaar is of niet. Tot slot, hoewel er bij een BKR hypotheek geen BKR toetsing wordt uitgevoerd is het wel zo dat er een onderzoek zal worden ingesteld naar je financiële mogelijkheden. Zijn deze onvoldoende toereikend, dan kan de lening in kwestie uiteraard nog steeds worden geweigerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *