Notariskosten hypotheek

door | september 7, 2014

Wanneer je een huis gaat kopen en je daarvoor een hypotheek gaat afsluiten moet je als eigenaar rekening houden met verschillende kosten. Er zijn uiteraard de vaste kosten die verbonden zijn aan de lening die je wenst af te sluiten, maar daarnaast bestaan er ook nog een aantal bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de notariskosten. Deze kosten worden in rekening gebracht omdat er steeds een koop- en hypotheekakte dient te worden opgesteld en dat moet gebeuren door een notaris. Deze kosten zijn op zich niet zo hoog, maar toch moet je er rekening mee houden wanneer je een bepaalde vorm van vastgoed wenst aan te kopen.

Notariskosten hypotheek vergelijken

Nog steeds wordt er bijzonder vaak van uit gegaan dat de zogenaamde notariskosten bij wet zijn vastgesteld. Mensen doen dan ook niet de moeite om even de tarieven bij verschillende notarissen te vergelijken, net omdat deze volgens hun toch overal even hoog liggen. Niet dus! Voor het laten passeren van de koop- en hypotheekakte kan de kostprijs wel degelijk sterk afhankelijk zijn van de notaris van je keuze. De ene notaris zal bijvoorbeeld een bedrag van slechts ongeveer 600 euro vragen terwijl een andere notaris zomaar tot 1000 euro of meer in rekening kan brengen. Het mag dus in ieder geval duidelijk zijn dat je er altijd goed aan doet om de kostprijs bij verschillende notarissen te vergelijken vooraleer een definitieve keuze te maken.

Notariskosten hypotheek mee lenen of niet?

Wanneer je vroeger een hypothecair krediet aan vroeg werd er je automatisch de vraag gesteld of je ook de notariskosten wou opnemen in de lening of niet. Veel mensen kozen voor deze mogelijkheid omdat ze op die manier geen of slechts een zeer beperkte eigen inbreng moesten doen. Tegenwoordig is dat jammer genoeg niet langer mogelijk. Om de financiële zekerheid van de kredietnemer niet in het gedrang te brengen is er namelijk beslist dat de notariskosten verplicht zelf uit de hand betaald moeten kunnen worden. Kan je dat niet, dan is dat zelfs een reden voor de bank om het verstrekken van een hypotheek te weigeren. Vooraleer je met andere woorden een huis of ander vastgoed aankoopt is het enorm belangrijk om te weten hoeveel kosten je precies moet betalen voor de aankoop en vooral of je dat geldbedrag meteen beschikbaar hebt of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *