Schulden bij overlijden

door | september 26, 2014

Tijdens het leven kan een mens verschillende schulden opbouwen. Deze schulden zijn vaak verwijtbaar, maar soms zijn ze ook het gevolg van onvoorziene omstandigheden. Denk wat dat betreft bijvoorbeeld maar eens aan mensen die plots alleen vallen door een scheiding of overlijden. Schulden bij overlijden zijn in het bijzonder zeer vervelend voor mensen die een erfenis ontvangen, want zij worden plots geconfronteerd met enkele stevige kosten waar ze eigenlijk niet om hebben gevraagd. Ben je op zoek naar meer informatie over schulden bij overlijden? Aarzel dan niet langer en lees er snel alles over in dit artikel!

Schulden bij overlijden voorkomen

Tijdens je leven kan je er op verschillende manieren voor zorgen dat je na je overlijden niemand met bepaalde schulden opzadelt. Het belangrijkste aspect is wat dat betreft uiteraard de hypothecaire lening. Mensen die een hypotheek afsluiten kunnen daar een speciale verzekering aan verbinden die het verschuldigde bedrag automatisch laat aflossen wanneer de kredietnemer op een bepaald ogenblik tijdens het aflossen van de lening komt te overlijden. In die situatie staat de verzekeringsmaatschappij in voor het aflossen van de hypotheek aan de bank. Hierdoor kunnen erfgenamen niet meer worden opgezadeld met de schuld die verbonden is aan de aankoop van vastgoed. Daarnaast kan je schulden bij overlijden voorkomen door tijdens je leven geen grote financiële risico’s te nemen. Op deze manier verzeker je, jezelf van een goede financiële toekomst en zorg je er tegelijkertijd voor dat mensen niet met jouw schulden worden opgezadeld.

Schulden bij overlijden weigeren

De schulden die iemand tijdens zijn of haar leven heeft opgedaan worden doorgaans steeds verhaald op de erfgenaam of erfgenamen. Wettelijk gezien is dat volledig normaal, maar wat doe je wanneer een erfenis grotendeels uit schulden bestaat? In dat geval kan je er voor kiezen om deze erfenis te verwerpen. Je moet er wel rekening mee houden dat verschillende handelingen die meteen na het overlijden gebeuren kunnen aanzien worden als het automatisch accepteren van de erfenis. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het opnemen van gelden of het tekenen van bepaalde documenten bij de bank of andere financiële instelling waarbij de overleden persoon was aangesloten. Hoe dan ook, het weigeren van schulden na het overlijden van een persoon is perfect mogelijk, alleen doe je er goed aan hier het nodige onderzoek naar in te stellen om met zekerheid te kunnen stellen dat je niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor de bestaande schulden van de overleden persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *