Risico’s verzekeren

door | augustus 21, 2014

Wanneer je er voor kiest om een hypothecair krediet af te sluiten ben je, je ongetwijfeld bewust van de potentiële risico’s die daar aan verbonden zijn. Hoe we het ook draaien of keren, een dergelijke lening legt een bepaalde niet onaanzienlijke druk op je financiële situatie. Daarnaast wordt een dergelijke overeenkomst ook niet afgesloten voor even, maar wel voor een groot aantal jaren waardoor je er nagenoeg je hele leven rekening mee dient te houden. Wil je graag de risico’s die verbonden zijn aan het afsluiten van een hypothecair krediet zoveel mogelijk indekken en verzekeren? Lees dan snel verder en ontdek hoe je dat op een relatief eenvoudige manier kan verwezenlijken.

Inkomen van de kredietnemer

De grootste vrees van mensen die er net voor hebben gekozen om een hypothecaire lening af te sluiten gaat schuil in het mogelijk verliezen van hun inkomen. Het is namelijk niet omdat je bij ondertekening van de kredietovereenkomst over een mooi inkomen beschikt dat, dat ook in de toekomst het geval zal zijn en blijven. Wanneer je op een bepaald ogenblik zonder inkomen komt te zitten kan dat echter een grote impact hebben op de verdere afbetaling van je vastgoed. Gelukkig valt dit risico te verzekeren door middel van bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. De laatste verzekering is zoals de naam reeds laat vermoeden specifiek bestemd voor wanneer de kredietnemer komt te overlijden. Door het afsluiten van een dergelijke verzekering voorkom je namelijk dat de partner of erfgenamen moeten instaan voor de verdere afbetaling van de lening.

Risico’s op vlak van fiscaliteit

Het fiscale aspect van de hypothecaire lening staat reeds enige tijd ter discussie. Het is dan ook nog maar zeer de vraag of het fiscale karakter van deze kredietvorm in de toekomst behouden zal worden of niet. Specifiek voor een belangrijke kredietvorm zoals een hypothecair krediet geldt dat deze betaalbaar en interessant blijft net omwille van het fiscaal voordeel dat er aan verbonden is. Neem dat voordeel weg en de kostprijs van je vastgoed zal aanzienlijk de lucht in gaan. Dit is één van de weinige risico’s die verbonden zijn aan het afsluiten van een hypotheek waar je helaas niets kunt tegen doen. Je indekken tegen een mogelijke verandering in het fiscaal stelsel is ook niet mogelijk. Verwacht wordt wel dat eventuele wijzigingen geen invloed zullen hebben op bestaande contracten waardoor de kredietnemer gedurende de volledige looptijd van diens huidige contract zal kunnen blijven rekenen op een fiscaal voordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *