Annuïteitenhypotheek

door | augustus 21, 2014

Steeds meer mensen kiezen er voor om geld te lenen voor het aankopen van vastgoed door middel van een zogenaamde annuïteitenhypotheek. Deze hypotheekvorm is interessant omdat er gebruik wordt gemaakt van een vast maandelijks bedrag dat niet aan wijzigingen onderhevig is. Daarnaast is het bij deze kredietvorm ook zo dat het volledige verschuldigde bedrag aan het einde van de looptijd van de kredietovereenkomst steeds is terugbetaald. Het is vooral de hoge mate van zekerheid die gepaard gaat met deze hypotheekvorm die ze zo populair heeft gemaakt. We vertellen je graag alles over de werking en de voordelen van de annuïteitenhypotheek in dit artikel.

Vaste afbetaling voor de volledige looptijd

De annuïteitenhypotheek staat in de boeken als één van de veiligste hypothecaire leningen op de markt. De reden hiervoor is uiteraard niet ver te zoeken. Door een speciale berekening die door de bank wordt uitgevoerd wordt er een vast maandelijks bedrag samengesteld. Dat bedrag bestaat telkens uit een bepaald percentage kosten met daar bovenop uiteraard ook een stukje afbetaling. Beide bedragen met elkaar opgeteld vormen het bedrag dat je maand na maand gedurende de volledige looptijd van je kredietovereenkomst zal moeten betalen. Dat biedt de kredietnemer een bepaalde zekerheid omdat hij zich er van bewust is dat hij iedere maand het bedrag in kwestie voor handen moet hebben. Daarnaast is de kredietnemer er in dit geval ook zeker van dat zijn of haar lening aan het einde volledig is afbetaald. Voor de kredietverstrekker biedt dit eveneens de nodige zekerheid omwille van dezelfde redenen. Het spreekt voor zich dat deze manier van werken de kostprijs van je hypotheek aanzienlijk kan verlagen.

Verloop van de annuïteitenhypotheek

Hoewel het maandelijkse bedrag dat je aan de bank moet betalen dus steeds hetzelfde is geldt dat niet voor het inhoudelijke aspect. De verhouding tussen rente en afbetaling is namelijk sterk afhankelijk van de periode waarin de terugbetaling zich bevindt. In het begin zal het merendeel van het maandelijkse bedrag immers rente zijn terwijl het stukje dat wordt afbetaald eerder beperkt is. Naarmate de hypotheek verder wordt terugbetaald zal het omgekeerde worden gerealiseerd. Het stukje dat wordt afbetaald wordt dan met andere woorden groter waardoor de rente langzaam maar zeker afneemt. Je dient er bij het afsluiten van deze hypotheekvorm wel rekening mee te houden dat er geen wijzigingen mogelijk zijn, tenzij er extra kosten voor in rekening worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *