Particuliere geldverstrekkers

door | oktober 11, 2014

Wist je dat je voor het afsluiten van een lening niet noodzakelijk een beroep hoeft te doen op een bank of andere financiële instelling? Wat zou je er bijvoorbeeld van denken mochten we je vertellen dat je perfect ook een lening bij een ander particulier persoon kan afsluiten? De zogenaamde onderhandse lening maakt het mogelijk om geld uit te lenen tussen twee particuliere personen zonder dat er een bank of financiële instelling aan te pas dient te komen. Kenmerkend voor een onderhandse lening is dan ook dat deze veelal altijd tussen vrienden of familieleden wordt verstrekt. Dat is interessant omdat je op die manier zelf de kostprijs kan laten varen. Uiteraard is dat een keuze die de kredietverstrekker moet maken, maar hoe dan ook is het dus voor het afsluiten van een lening geen enkel probleem om een beroep te doen op één van de mogelijke particuliere geldverstrekkers.

Wat zijn particuliere geldverstrekkers?

Particuliere geldverstrekkers zijn mensen die een stuk(je) van hun persoonlijk kapitaal beschikbaar stellen aan andere mensen. Het kan daarbij gaan om vrienden of familieleden, maar er zijn ook particuliere geldverstrekkers die gewoon leningen verstrekken aan iedereen die er nood aan heeft. Zij doen het veelal uiteraard wel voor het bedrag dat het opbrengt waardoor het vaak onmogelijk is om een renteloze onderhandse lening af te sluiten. Dat is natuurlijk wel mogelijk wanneer je deze aanvraagt bij één van de particuliere geldverstrekkers die je zelf goed kent. Hoe dan ook kan je op deze manier erg veel geld besparen op het afsluiten van een krediet en dat is uiteraard waar het allemaal om draait.

Overeenkomst voor een onderhandse lening of niet?

In principe is het niet verplicht om voor het afsluiten van een onderhandse lening een kredietovereenkomst op te maken. Toch wordt dit uiteraard wel sterk aangeraden. Doe je dat niet, dan heb je in geval van problemen namelijk geen enkel wettelijk houvast en dat is uiteraard niet interessant. Een overeenkomst voor een onderhandse lening opmaken is dus zeker en vast belangrijk, maar wat moet er dan precies in komen te staan? Een dergelijk document hoeft eigenlijk niet veel te bevatten, alleen de looptijd van de lening, de eventuele kostprijs die in rekening wordt gebracht en uiteraard ook het bedrag dat werd geleend. Hoe interessant het ook is om een lening bij particuliere kredietverstrekkers af te sluiten, we kunnen je toch alleen maar ten sterkste aanraden om er een schriftelijke overeenkomst voor op te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *