Maximale lening

door | september 26, 2014

Indien je er aan denkt om binnenkort een bepaalde lening aan te vragen kan het nooit kwaad om even na te gaan wat de maximale lening is die je kan ontvangen. Veel mensen willen graag zoveel mogelijk geld lenen, maar staan niet voldoende stil bij de verplichtingen die daar aan verbonden zijn. Het is ook niet altijd interessant om echt het maximum te lenen dat je kan lenen. Op die manier leg je namelijk een grote druk op je financiële situatie en dat kan vooral later nog voor de nodige problemen zorgen.

Maximale lening voor een huis

Van alle kredietvormen spreekt het voor zich dat de zogenaamde hypotheek de strengste kredietvorm op de markt is. Banken die dit type lening aan hun kredietnemers verstrekken hanteren een aantal voorwaarden waar niet of nauwelijks van kan worden afgeweken. Om te beginnen is er natuurlijk het inkomen van de kredietnemer. Doorgaans wordt verwacht dat de kredietnemer steeds een bedrag van minimum 1000 of 1250 euro per maand over heeft om de vaste maandelijkse kosten mee te kunnen betalen. Dat is op zich heel wat, zeker als je weet dat steeds meer mensen er voor kiezen om alleen vastgoed aan te kopen. In ieder geval, het bedrag dat je maximaal kan lenen voor de aankoop van een huis wordt dus grotendeels gebaseerd op je inkomen, maar dat is niet alles. Een eventuele borgstelling van een derde persoon of het in pand geven van ander vastgoed kan de maximale lening gevoelig verhogen.

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Het bedrag dat je als kredietnemer maximaal kan lenen is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is het bijvoorbeeld zo dat er zal worden gekeken naar je inkomen. Hoe hoger je inkomen, des te meer je iedere maand kan afbetalen en des te meer geld je met andere woorden zal kunnen lenen. De maximale lening is dus sterk afhankelijk van de financiële situatie van de persoon in kwestie. Je hebt tegenwoordig echter niet noodzakelijk een hoog inkomen nodig om een lening af te kunnen sluiten. Neem nu bijvoorbeeld het zogenaamde effectenkrediet. Bij dit krediet wordt er niet (alleen) gekeken naar het inkomen dat je iedere maand ontvangt, maar wordt er rekening gehouden met de actuele waarde van een beleggingsportefeuille. Op deze manier is het ook voor mensen zonder of met slechts een beperkt inkomen probleemloos mogelijk om geld te lenen. De maximale lening is in dit geval wel variabel, want sterk afhankelijk van de waarde van je beleggingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *