Lineaire hypotheek

door | augustus 21, 2014

Er bestaan erg veel verschillende hypotheekvormen waardoor het voor nieuwe kredietnemers vaak erg moeilijk wordt om door de bomen het bos te blijven zien. De zogenaamde lineaire hypotheek is eigenlijk de meest klassieke hypotheekvorm op de markt. Deze vorm van geld lenen voor de aankoop van vastgoed is bijzonder interessant, vooral omdat de kosten lager worden naarmate het einde van de kredietovereenkomst in zicht komt. Ben je ook van plan om een lineaire hypotheek af te sluiten, maar wil je eerst graag meer weten over deze populaire hypotheekvorm? Ontdek er dan snel alles over in dit artikel!

Evolutie van de rente bij een lineaire hypotheek

Kenmerkend voor de manier waarop een lineaire hypotheek te werk gaat is uiteraard de steeds lager wordende rente. Wanneer je er voor kiest om geld te lenen voor de aankoop van een huis ben je, je ongetwijfeld bewust van de hoge kosten die daar aan verbonden zijn. Dat is ook helemaal niet zo vreemd aangezien er doorgaans een bedrag van een paar honderdduizend euro mee is gemoeid. Het is dan ook veelal essentieel om de kosten van je hypotheek zoveel als mogelijk is te beperken en dan komt de werking van de lineaire hypotheek goed van pas. Deze kredietvorm maakt namelijk geen gebruik van een vastgestelde rente, maar berekent de rente op het nog openstaande bedrag. Met andere woorden, hoe meer er van de lening is afgelost, des te lager de te betalen rente wordt.

Is een lineaire hypotheek duur?

De werking van deze hypotheekvorm zoals eerder in dit artikel reeds beschreven zorgt er voor dat de totale kostprijs van dit krediet relatief laag wordt gehouden. Het feit dat de rente die in rekening wordt gebracht afhankelijk is van het openstaande saldo zorgt er namelijk voor dat de hoogste bedragen in het begin betaald moeten worden. Met andere woorden, hoe langer de lening bestaat en hoe ouder de kredietnemer wordt, des te lager het maandelijks bedrag wordt. De aflossing die gebeurt mag dan wel nagenoeg constant blijven, de rente die in rekening wordt gebracht zal na verloop van tijd aanzienlijk lager komen te liggen. Wanneer we deze vorm van hypothecaire lening gaan vergelijken met andere soortgelijke kredieten kunnen we dan ook niet anders dan vaststellen dat deze tot één van de goedkoopste mogelijkheden om geld te lenen voor vastgoed behoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *