Lening vervroegd aflossen

door | september 23, 2014

Steeds meer mensen die op een zeker ogenblik een lening hebben afgesloten willen deze graag vervroegd aflossen. Misschien heb je het krediet in kwestie namelijk wel afgesloten in een periode waarin het financieel iets minder goed ging en loopt alles nu op wieltjes. Een lening vervroegd aflossen kan dan ook beslist interessant zijn en kan eigenlijk altijd. Het enige waar je als kredietnemer wel steeds rekening mee moet houden is dat een lening vervroegd aflossen soms de nodige kosten met zich meebrengt. Wees er zeker van dat je hier van op de hoogte bent en zorg er voor dat de vervroegde aflossing en de intrest die je maar mee kan besparen deze kosten voldoende overstijgt. We vertellen je graag alles over het vervroegd afbetalen van een lening in dit artikel.

Waarom een lening vervroegd aflossen?

Het vervroegd aflossen van een lening is interessant om verschillende redenen. We kunnen om te beginnen namelijk niet in de toekomst kijken. Het hebben van schulden kan op een zeker ogenblik aanzienlijk verkeerd uitpakken omdat je bijvoorbeeld niet meer aan de maandelijkse afbetaling kan voldoen. Daar kunnen verschillende oorzaken van aan de basis liggen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan scheiding of misschien wel gezondheidsredenen. Wanneer je, je lening vervroegd kan afbetalen ben je vroegtijdig van deze schulden verlost en kan je vervolgens gewoon op beide oren slapen. Een tweede voordeel aan het vervroegd aflossen van je lening heeft betrekking tot de kostprijs van je lening. Hoe langer deze loopt, des te meer kosten je zal moeten betalen. Ook wanneer je zo weinig mogelijk geld wil verliezen door het afsluiten van een lening is het dus interessant om deze zo snel mogelijk terug te betalen.

Hypothecaire lening vervroegd aflossen

Specifiek voor de hypothecaire lening gelden uiteraard speciale regels. Het is ook in dit geval perfect mogelijk om een vervroegde aflossing te doen. De bank of financiële instelling mag je dit niet weigeren. Wel moet je er rekening mee houden dat men hier kosten voor in rekening mag brengen. Deze kosten worden aangerekend omdat door een vroegtijdige aflossing de bank een bepaalde intrest misloopt. Om de gemiste inkomsten deels te compenseren wordt er dan een financiële boete in rekening gebracht. Doorgaans is deze wel steeds een stuk lager dan de rente die je zou hebben betaald over het vervroegd afgeloste bedrag. Een hypothecaire lening aflossen is dus perfect mogelijk, maar niet altijd verstandig. Hoewel je op deze manier inderdaad kosten kan besparen is het wel zo dat je een afgelost bedrag niet meer terug op kan vragen. Leun je met andere woorden tegen de limiet van je financiële middelen aan en heb je op een bepaald ogenblik nood aan extra geld, dan zal je genoodzaakt zijn om een nieuwe lening af te sluiten met alle kosten van dien. Denk dus goed na vooraleer je hypothecaire lening vervroegd af te lossen en doe dat alleen wanneer het echt om een degelijk bedrag gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *