Lening aflossen

door | september 23, 2014

Extra aflossen van je lening, we weten dat het kan, maar is het wel altijd even interessant? Veel mensen die één of meerdere leningen hebben afgesloten komen er op een bepaald ogenblik achter dat ze eigenlijk teveel hebben geleend of dat ze het geleende geld vroeger kunnen terugbetalen dan oorspronkelijk gedacht. In dat geval kan een extra aflossing van de lening zeer interessant zijn. Hierdoor kan je de kostprijs van je lening namelijk laten dalen, maar dat is absoluut niet altijd het geval. Wil je hier graag meer over weten? Aarzel dan niet langer en ontdek snel alles wat je moet weten over extra aflossen van je lening!

Wanneer is lening aflossen interessant?

Aflossen is in eerste instantie interessant wanneer je gebruik maakt van een lening die beschikt over flexibele voorwaarden en waarbij de intrest wordt berekend op het openstaande saldo. Wanneer er bij ondertekening van de overeenkomst een vaste kost wordt afgesproken heeft het in principe weinig zin om van het door jou geleende bedrag extra af te betalen. De kostprijs blijft ook in dat geval immers even hoog. Anders is het wanneer er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van een doorlopend krediet of van een hypothecaire lening. In dergelijke gevallen wordt de intrest berekend op basis van het resterende saldo. Hoe lager deze ligt, des te minder kosten je met andere woorden zal moeten betalen. In dit geval is extra aflossen dan ook zeker en vast interessant te noemen.

Is extra aflossen altijd mogelijk?

In theorie is het steeds mogelijk om een extra aflossing van je lening te doen. Het is ook voor iedere lening zonder probleem mogelijk om deze vroegtijdig volledig af te betalen. De vraag die je, je echter moet stellen is of dat altijd wel even interessant is. Van een persoonlijke lening weten we bijvoorbeeld dat het geen goed idee is om af te wijken van de kredietvoorwaarden. Dat kan je nagenoeg altijd op een boete komen te staan, ook wanneer je deze lening gewoon vroegtijdig wil aflossen. De rente die de bank in dat geval verliest dient namelijk te worden gecompenseerd. Denk met andere woorden goed na en lees goed de voorwaarden in je kredietovereenkomst na vooraleer te bepalen of je extra wil aflossen van je geleende bedrag of niet. Alleen op die manier voorkom je dat je voor onvoorziene kosten komt te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *