Informatie over rente

door | augustus 17, 2014

Wanneer je een nieuwe lening wenst af te sluiten zal je uiteraard in eerste instantie willen kijken naar de rente die op de verschillende kredietvormen in rekening wordt gebracht. Informatie over de rente wordt steeds (verplicht) bij de algemene informatie van de lening geplaatst. Dat is interessant voor de potentiële kredietnemer omdat deze zo eenvoudig een vergelijking kan uitvoeren. De rente van de verschillende kredietvormen bij de diverse kredietverstrekkers is namelijk algemeen bekend waardoor het vergelijken van de kostprijs absoluut kinderspel is. Wil je graag meer algemene informatie hebben over de mogelijke rente op jou volgende lening? Lees dan snel verder en lees er alles over op deze pagina.

Een lage rente betalen

De rente die je als kredietnemer op een lening moet betalen is sterk afhankelijk van verschillende factoren. In eerste instantie is er natuurlijk de kredietvorm waarvoor je kiest. Neem nu bijvoorbeeld het verschil tussen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Van deze eerste kredietvorm weten we dat deze over uiterst strenge voorwaarden beschikt. Dit wil zeggen dat iedere afwijking door de kredietverstrekker zal worden bestraft met een boete, maar heeft als keerzijde dat je steeds kan genieten van een wel erg lage rente. Bij het doorlopend krediet zien we dan weer net het tegenovergestelde. Deze kredietvorm is uitermate flexibel waardoor het risico voor de kredietverstrekker en dus ook de rente hoger komt te liggen. Daar tegenover staat wel dat een afwijking van de kredietvoorwaarden nooit direct wordt bestraft.

Verschil tussen vaste en variabele rente

Wanneer we naar de rente op leningen kijken stellen we vast dat er twee verschillende soorten rentes bestaan. In eerste instantie is er de vaste rente, maar daarnaast bestaat er ook nog zoiets als een variabele rente. In principe is het steeds de keuze van de kredietnemer voor welke vorm van rente deze kiest. Beide type rentes hebben zo hun voor- en nadelen. Bij een vaste rente weet je als kredietnemer reeds aan het begin van de kredietovereenkomst hoeveel kosten je precies voor je lening zal moeten betalen. Bij een variabele rente is dat niet het geval waardoor de kostprijs kan verschillen. Kies je met andere woorden voor zekerheid, dan is een vaste rente de interessantste keuze. Wil je wel een risico nemen en een potentieel lagere rente in het vooruitzicht stellen, dan is een variabele rente misschien wel iets voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *