Hybridehypotheek of spaarbeleggingshypotheek

door | september 7, 2014

De hybridehypotheek of spaarbeleggingshypotheek is eigenlijk een buitenbeentje binnen de wereld van de hypothecaire kredieten. Het gaat hier namelijk niet om één bepaalde lening, maar wel om een krediet dat is gebaseerd op de werking en de voorwaarden van twee verschillende soorten hypotheken. Op zich is dit best slim bekeken, want op deze manier ontstaat een hypothecair krediet waarbij de kredietnemer kan rekenen op een ruim aantal voordelen. Tegelijkertijd wordt een enorm grote doelgroep aangesproken waardoor steeds meer banken en andere financiële instellingen er voor kiezen om deze hypotheek eveneens op te nemen in hun aanbod aan kredieten. Ben je op zoek naar meer informatie over de  hybride- /spaarbeleggingshypotheek? Lees dan snel verder en kom alles te weten over deze wel zeer bijzondere hypotheek!

Voordelen van de hybridehypotheek of spaarbeleggingshypotheek

Laat ons om te beginnen even kijken naar de voordelen waar je als kredietnemer op kunt rekenen. Omdat er niet van het geleende bedrag wordt afgelost kan je gedurende de volledige looptijd van je krediet bijvoorbeeld genieten van een maximaal fiscaal voordeel. Bij andere hypotheken wordt dit voordeel kleiner naarmate het aantal jaren verstrijkt, maar dat is in dit geval dus niet zo. In totaal betaalt u bij deze hypotheekvorm maandelijks drie bedragen. Er is de intrest op de lening, maar daarnaast zijn er ook nog de premies voor de spaarverzekering en de belegging. Je kan als kredietnemer zelf de onderlinge verhouding tussen deze beide premies bepalen en het is steeds mogelijk om deze opnieuw aan te passen. Daarnaast geniet je in dit geval ook een bepaalde zekerheid, hetzij niet voor het volledige bedrag. Het bedrag dat je in de spaarverzekering stort iedere maand is uiteraard wel gegarandeerd. Doordat een stukje van het kapitaal in beleggingen wordt gestort kan je mits een gunstige evolutie nog een leuk bedrag overhouden.

Nadelen van de hybride- /spaarbeleggingshypotheek

Zijn er naast de vele voorwaarden van deze hypotheek ook nadelen aan verbonden? Helaas wel. Net omdat een stuk van het kapitaal in beleggingen dient te worden gestort bestaat er steeds een beleggingsrisico. De kans bestaat namelijk dat het kapitaal (deels) verloren gaat waardoor je na afloop van de looptijd van de hypotheek nog een extra bedrag zult moeten investeren. Interessant om weten is ook dat de vaste kosten op spaarverzekeringen en beleggingen eveneens in dit geval van toepassing zijn. Het kapitaalopbouw is de eerste jaren dan ook bijzonder beperkt vanwege de aftrek van alle kosten. Bijzonder typisch voor een  hybride- /spaarbeleggingshypotheek is ook dat de kostenstructuur in het geheel niet doorzichtig is. Hierdoor is het haast onmogelijk om de kostprijs van deze hypotheekvorm te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *