Duitse hypotheek

door | september 7, 2014

Steeds meer kredietnemers die van plan zijn om vastgoed aan te kopen kijken geïnteresseerd in de richting van een Duitse hypotheek. Dat is op zich ook niet zo vreemd, want er zijn inderdaad verschillende interessante voordelen verbonden aan een hypothecaire lening die bij een Duitse bank wordt afgesloten. Toch is niet alles interessant te noemen, want geld lenen voor de aankoop van een huis over de grens is en blijft een lastige opdracht. Daarnaast vallen er in dit geval ook een aantal zekerheden weg. Erg veel kredietnemers kiezen er bijvoorbeeld voor om voor de aankoop van vastgoed een beroep te doen op de zogenaamde nationale hypotheek garantie. Kan men de afgesloten hypotheek niet langer aflossen, dan springt deze stichting in en kan er alsnog een nieuwe overeenkomst worden bekomen. Wanneer je er voor kiest om een Duitse hypotheek af te sluiten kan je op deze garantie uiteraard geen beroep doen. We vertellen je graag alles wat je moet weten over deze buitenlandse hypotheekvorm in dit artikel.

Voorwaarden voor het verkrijgen van een Duitse hypotheek

Op zich is het aanvragen van een hypotheek in Duitsland niet zo moeilijk. In de grensstreek zijn er verschillende banken terug te vinden die je de mogelijkheid bieden om dit type hypotheek af te sluiten. De voorwaarden liggen overigens in rechte lijn met deze in Nederland, al zijn er ook op dat vlak enkele opvallende verschillen waar je maar beter rekening mee kunt houden. Denk bijvoorbeeld eens aan de BKR toetsing. Wanneer je in Nederland een hypotheek aanvraagt zal de bank altijd eerst een controle doen bij het Bureau krediet Registratie. Heb je een BKR codering, dan is de kans bijzonder groot dat de lening wordt geweigerd. Bij een Duitse hypotheek wordt deze controle niet uitgevoerd waardoor je daar alvast niet bang voor hoeft te zijn. De voorwaarden om het geld te kunnen lenen op vlak van bijvoorbeeld het inkomen en garanties verschilt in de basis niet ten opzichte van de Nederlandse voorwaarden.

Kenmerken van een Duitse hypotheek

Net zoals bij een hypothecair krediet dat in Nederland wordt afgesloten zijn er ook aan de Duitse hypotheek een aantal kenmerken verbonden. De minimale looptijd is bijvoorbeeld wettelijk vastgesteld op tien jaar en de rente die je moet betalen ligt over het algemeen iets lager dan in Nederland het geval is. Liefhebbers van de zogenaamde annuïteitenhypotheek zal het overigens goed doen om te weten dat de hypotheekrenteaftrek ook bij deze buitenlandse lening in Nederland kan plaatsvinden. Hou er wel rekening mee dat de maximale looptijd van je hypotheek in Duitsland kan verschillen. In Nederland is deze vastgesteld op 30 jaar, maar in Duitsland kan deze soms slechts 25 of zelfs 20 jaar bedragen. Specifiek voor een Duitse hypotheek geldt tot slot ook dat er sterk de focus wordt gelegd op het aflossen van de schuld binnen de looptijd van het krediet. Een aflossingsvrije hypotheek over de grens afsluiten is dan ook veelal niet zo eenvoudig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *