Renteloze lening

door | oktober 11, 2014

Het afsluiten van een renteloze lening, het lijkt op het eerste zicht een onmogelijke opdracht. Waarom zou iemand er namelijk voor kiezen om zonder winstmarge geld uit te lenen? Zeer eenvoudig. Het kan soms gebeuren dat het op een bepaald ogenblik allemaal tijdelijk financieel iets minder goed met je gaat. In dat geval kan het goed doen om even over wat extra financiële ademruimte te beschikken. Door een lening af te sluiten wordt je doorgaans geconfronteerd met (hoge) extra kosten en dat kan natuurlijk de bedoeling niet zijn. De renteloze lening zou je in een dergelijke situatie de perfecte oplossing kunnen bieden. Wil je graag meer weten over deze kredietvorm? Aarzel dan niet langer en ontdek snel welke mogelijkheden je hebt om een renteloze lening af te sluiten.

Kostprijs van een renteloze lening

Wanneer je een bepaalde lening aan zal vragen zal je steeds merken dat er op het geleende bedrag een bepaalde kostprijs zal worden aangerekend. Deze kost kan op verschillende manieren aangerekend worden. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een periodieke rente die zowel vastgesteld als variabel kan zijn. Een andere mogelijkheid om kosten aan te rekenen op een krediet is de zogenaamde opstartkost. In dit geval zal je éénmalig een specifieke kostprijs moeten betalen voor de lening die je wenst af te sluiten. Deze kost wordt vooral aangerekend op kortlopende kredieten zoals de mini lening. Een renteloze lening afsluiten is dus niet zo voor de hand liggend, maar toch bestaan er ook op dit vlak wel degelijk mogelijkheden. Er worden bijvoorbeeld ook mini kredieten afgesloten zonder kosten. In dit geval hoopt de financiële instelling die ze verstrekt stiekem op het niet kunnen afbetalen van de lening volgens de voorwaarden waardoor er wel een bepaalde financiële compensatie kan worden gevraagd. Los je de lening wel netjes volgens de voorwaarden af, dan dien je veelal geen rekening meer te houden met kosten.

Onderhandse lening

De eenvoudigste mogelijkheid op de financiële markt om geld te lenen zonder rente is echter toch wel de onderhandse lening. Deze kredietvorm kan je dan ook bijzonder eenvoudig afsluiten als renteloze lening. De onderhandse lening wordt niet verstrekt door een bank of andere financiële instelling, maar wel door een ander particulier persoon. Vaak gaat het dan om een vriend of familielid die er geen probleem mee heeft om je tijdelijk een bepaald geldbedrag te lenen. De onderhandse lening hoeft echter niet altijd een renteloze lening te zijn, in tegendeel. Soms worden er dan ook wel degelijk kosten in rekening gebracht, maar dat kan je het best bespreken samen met de persoon die je de lening zal toekennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *