Rente lening aftrekbaar

door | september 23, 2014

Indien je er voor kiest om een bepaalde lening af te sluiten zal je, je er ongetwijfeld van bewust zijn dat de bank of financiële instelling deze niet zomaar zal toekennen. Dat spreekt voor zich, maar toch bestaan er mogelijkheden om een stukje van de kostprijs terug te krijgen, meer bepaald door de rente af te trekken van je belastingen. Voor bedrijven bestaan hier door gebruik te maken van een zakelijke lening verschillende mogelijkheden voor, maar kunnen particulieren dat ook? Wil je graag zo weinig mogelijk kosten betalen op de lening die je gaat afsluiten? Aarzel dan niet langer en ontdek snel alles over de aftrekbaarheid van de rente op jouw lening.

Rente van een zakelijke lening aftrekbaar of niet?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven moeten we in deze kwestie een onderscheid maken tussen een persoonlijke lening en een zakelijke lening. Bij een zakelijke lening kan de intrest die wordt betaald op een krediet perfect afgetrokken worden. Bij een persoonlijk krediet is dat slechts in zeer beperkte mate mogelijk. Wanneer je een zakelijke lening hebt afgesloten zal er bij een mogelijke controle wel steeds worden gekeken naar het doel van de lening. Slechts wanneer het goed waarvoor er werd geleend daadwerkelijk gelinkt kan worden aan de bedrijfsactiviteiten is het toegestaan om de intrest af te trekken. De rente van een zakelijke lening is bijgevolg niet steeds aftrekbaar. Dit kan uitsluitend wanneer er door het bestuur duidelijk kan worden aangetoond dat de zakelijke lening ook echt werd afgesloten om de diensten of de werking van het bedrijf in kwestie te verbeteren of verder uit te bouwen.

Wanneer is de rente lening aftrekbaar?

We weten inmiddels dat de rente op een zakelijke lening in bepaalde gevallen aftrekbaar is, maar geldt dit eveneens voor particulieren? Voor particuliere personen is het niet mogelijk om de intrest die in rekening wordt gebracht op een persoonlijk krediet af te trekken. Dat is echter wel zo wanneer het gaat om een hypothecaire lening die met andere woorden werd afgesloten met als doel om de aankoop van vastgoed te financieren. In dat geval kan je de zogenaamde hypotheekrente probleemloos aftrekken van je jaarlijkse belastingaangifte waardoor de kostprijs van deze bekende kredietvorm meteen een stuk beter meevalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *