Wanneer je vroeger geld wou lenen om vastgoed aan te kopen was je verplicht om te kiezen voor een klassiek hypothecair krediet waarbij er dus iedere maand een stukje van het geleende geld wordt terugbetaald aan de bank of andere financiële instelling. Op zich is dat heel normaal, alleen zorgt deze manier van werken er voor dat veel jonge mensen bijvoorbeeld niet over de mogelijkheid beschikken om een hypotheek af te sluiten. Zij verdienen nog niet zoveel geld dat ze zomaar aan de strenge voorwaarden van een hypotheek kunnen voldoen waardoor ze per definitie maar weinig kans maken om ooit een huis, appartement of ander vastgoed te kunnen kopen. De aflossingsvrije hypotheek biedt wat dat betreft een potentieel interessante oplossing. Dit type lening zorgt er namelijk voor dat je niet maandelijks aflost van je lening, maar dat je uitsluitend de intrest betaalt. Denk je er aan om ook te kiezen voor dit type hypothecair krediet, maar twijfel je nog een beetje? Wij zetten in dit artikel graag de voor en nadelen voor jou op een rijtje.
Voordelen van een aflossingsvrije hypotheek
Een hypotheek aflossen of niet, het blijft een vaak gestelde vraag en eigenlijk is dat helemaal niet zo vreemd. Zeg nu zelf, het is toch fantastisch om geld te kunnen lenen voor de aankoop van vastgoed zonder dat je iedere maand duizend euro of meer opzij moet houden om het geleende bedrag terug te betalen? Uiteraard klinkt dit voor veel mensen als muziek in de oren. Jonge mensen hebben door gebruik te maken van deze hypotheek de mogelijkheid om te sparen en ze beschikken daarnaast tegelijkertijd ook nog eens over voldoende financiële ademruimte om eenvoudig te kunnen voldoen aan de vele kosten die het dagelijks leven met zich meebrengt. Dat zijn alvast enkele zeer mooie voordelen die verbonden zijn aan het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek. Jammer genoeg zijn er ook nadelen aan verbonden.
Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek
Wanneer je er voor kiest om niet van je hypotheek af te lossen wil dat zeggen dat het saldo gedurende de volledige looptijd van de lening gelijk blijft. Dit zorgt automatisch voor een aantal vervelende aspecten. In eerste instantie is het zo dat de rente bij een hypotheek doorgaans steeds wordt gebaseerd op het nog openstaande saldo. Bij een hypothecair krediet waarbij er maandelijks wordt afbetaald wordt het saldo kleiner waardoor ook de kosten lager komen te liggen. In het geval van een aflossingsvrije hypotheek is dat niet het geval. Er wordt niet afgelost, dus het saldo blijft even hoog en zo ook de kosten. Aan het eind van de krediettermijn zal je dus niet alleen meer kosten hebben betaald, daarnaast heb je geen enkele zekerheid dat je op dat ogenblik zonder probleem het openstaande saldo zult kunnen betalen.