Rente lening

De rente op je lening is uiteraard zeer belangrijk. Niemand die een lening afsluit zal namelijk graag geconfronteerd worden met hoge kosten, in tegendeel. Tegenwoordig bestaan er gelukkig verschillende goede mogelijkheden om de kostprijs van je krediet binnen de perken te houden. De rente lening kan je bijvoorbeeld reeds stevig beperken door uitsluitend het bedrag te lenen dat je echt nodig hebt, maar daarnaast is ook de keuze van de kredietvorm en het type rente beslissend voor de kosten die je zal gaan betalen. Meer weten? Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over de rente op je lening!

Welke rente wordt er op mijn lening aangerekend?

Indien je geld gaat lenen is het steeds belangrijk om er bij stil te blijven staan dat je als kredietnemer over verschillende mogelijkheden beschikt op vlak van rente. De rente lening kan namelijk op twee verschillende manieren berekend worden. Allereerst is er de vaste rente. Deze rente blijft gedurende de volledige looptijd van je lening even hoog en kan worden berekend op basis van het geleende bedrag of aan de hand van het openstaande saldo. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde variabele rente, alleen is het bij deze kostprijs zo dat de hoogte er van afhankelijk is van de actuele marktrente. Daalt die rente, dan daalt met andere woorden de kostprijs van je krediet mee. Stijgt de marktrente, dan zal je lening echter meteen een stukje duurder worden.

Hoe de rente op mijn lening beperken?

Naast het afsluiten van een lening zal je als kredietnemer graag steeds alles in het werk stellen om de kostprijs op die lening zo beperkt mogelijk te houden. Het beperken van de kostprijs van je krediet is op tal van verschillende manieren mogelijk. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zeer belangrijk om te kiezen voor een voordelige kredietvorm. Bij verschillende kredieten zoals het doorlopend krediet wordt gebruik gemaakt van uitermate flexibele voorwaarden wat zo zijn invloed heeft op de kostprijs. Globaal gezien geldt dan ook steeds, hoe lineairder de voorwaarden van je lening zijn, des te minder hoog de kosten liggen. Kies je er toch voor om bijvoorbeeld een doorlopend krediet af te sluiten dat standaard reeds behoorlijk duur is, dan kan je de kostprijs van je lening nog beperken door niet steevast tegen de limiet aan te leunen. Ook op deze manier is het voor jou als kredietnemer perfect mogelijk om geld te besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *