Onderhandse lening

Veel mensen beschikken tegenwoordig niet meer over de mogelijkheid om geld te lenen bij een gewone bank. Verschillende redenen kunnen hiervan aan de basis liggen. De kredietnemer kan bijvoorbeeld een dossier hebben lopen bij het Bureau Krediet Registratie, maar daarnaast kunnen er ook reeds bestaande schulden zijn die wegen op het mogelijk afsluiten van een nieuw krediet. Voor al deze problemen heeft de onderhandse lening in principe de perfecte oplossing in huis. Deze kredietvorm wordt niet afgesloten tussen een bank en een particuliere kredietnemer, maar wel tussen twee particulieren. De ene particulier zal dan optreden als kredietverstrekker terwijl de andere de stempel van kredietnemer krijgt toebedeeld. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan snel verder en ontdek alles over de onderhandse lening!

Voorwaarden onderhandse lening

In principe zijn er geen verplichte voorwaarden waar er rekening mee dient te worden gehouden bij een onderhandse lening. De voorwaarden die voor een onderhandse lening gelden worden dan ook steeds overeengekomen tussen de beide partijen. Zaken die je sowieso beter opneemt in een schriftelijke overeenkomst zijn de looptijd van de kredietovereenkomst alsook het bedrag dat maandelijks moet worden terugbetaald. Vaak wordt een onderhandse lening verstrekt als een lening zonder kosten. Is dat het geval, dan dient er uitsluitend rekening te worden gehouden met de maandelijkse aflossing. Wordt er wel een bepaalde intrest in rekening gebracht, dan spreekt het voor zich dat je ook deze best laat opnemen in de overeenkomst om eventuele discussies te vermijden.

Nadelen van een onderhandse lening

Hoewel het afsluiten van een onderhandse lening op het eerste zicht natuurlijk bijzonder interessant lijkt zijn er ook valkuilen aan verbonden waar je maar beter rekening mee kunt houden. Het zou bijvoorbeeld niet de eerste keer zijn dat een vriendschap door het verstrekken van een dergelijke lening op de helling komt te staan. Daarnaast wordt een onderhandse lening zoals hierboven reeds aangegeven veelal mondeling afgesloten waardoor de voorwaarden niet op papier worden geplaatst. Het spreekt voor zich dat op deze manier iedere wettelijke basis ontbreekt en het bijgevolg onmogelijk wordt om een eventueel geschil voor de rechtbank uit te vechten. Het afsluiten van een onderhandse lening mag dan wel interessant zijn, je moet het alleen maar doen wanneer je zeker bent dat je de lening zoals overeengekomen zult kunnen terugbetalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *