Maximale hypotheek berekenen

Denk je er aan om geld te lenen voor de aankoop van vastgoed? In dat geval zal je graag je maximale hypotheek willen berekenen. In tegenstelling tot wat de meeste kredietnemers denken is het zonder probleem mogelijk om zelf eenvoudig je maximale hypotheek te berekenen. Uiteraard bestaan er hiervoor verschillende hulpmiddelen die terug te vinden zijn op de website van de kredietverstrekkers, maar eigenlijk heb je deze niet nodig. Hoe dan ook, wat je berekening ook aan het licht brengt, we raden je in ieder geval aan om niet tegen de limiet van je financiële mogelijkheden aan te leunen. Laat altijd een beetje ademruimte over zodat je eventueel nog een klein bedrag opzij kan zetten voor eventuele onvoorziene omstandigheden.

Hoeveel kan ik afbetalen?

Om de maximale hypotheek te kunnen berekenen is het in eerste instantie uiteraard erg belangrijk om te weten hoeveel je maandelijks kan afbetalen. Veel (jonge) kredietnemers durven dit nog wel eens te onderschatten en denken dat ze nagenoeg hun volledige inkomen kunnen aanwenden om hun hypothecaire lening mee af te lossen. Uiteraard is dat niet zo, want het leven brengt buiten je aflossing nog heel wat kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld maar eens aan vaste maandelijkse kosten zoals water en elektriciteit, maar ook eten en drinken. Het is net daarom dat de bank eist dat er steeds een bedrag van minimum 1000 euro wordt overgehouden. Met dat bedrag moet het in theorie mogelijk zijn om aan de vaste kosten van het dagelijks leven te voldoen. Met andere woorden, dit bedrag dient altijd van je inkomen te worden afgetrokken om te bepalen hoeveel je nog over houdt om af te betalen van je hypotheek.

Hoe mijn maximale hypotheek berekenen?

Eigenlijk is het berekenen van je maximale hypotheek niet zo moeilijk. Zoals hierboven reeds aangegeven moet je gewoon in eerste instantie achterhalen hoeveel geld je iedere maand hebt om een lening af te lossen. Dat bedrag vermenigvuldig je met het aantal maanden dat je wenst af te lossen waarna je min of meer een goed beeld hebt van het bedrag dat je voor de aankoop van vastgoed kunt lenen. Let wel, het bedrag dat je op deze manier verkrijgt moet inclusief de te betalen rente zijn. Met andere woorden, je zal nooit het volledige bedrag dat je op deze manier berekent echt op je bankrekening gestort krijgen. Laat ons er even een voorbeeld bij halen. Stel dat je maximale hypotheek berekenen gebeurt op basis van een bedrag van 1000 euro per maand. Op jaarbasis gaat het dan om in totaal 12.000 euro. We vermenigvuldigen dit met een periode van 20 jaar waardoor we een totaal bedrag krijgen van 240.000 euro. Als we uit gaan van een intrest van 5 procent wil dit zeggen dat er een bedrag van 228.000 euro kan worden geleend en dat er 12.000 euro aan kosten kan worden betaald. Op deze manier kan je in ieder geval zeer eenvoudig zelf je maximale hypotheek berekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *