Hypotheekrenteaftrek

Wanneer je een hypotheek wenst af te sluiten kan je tegenwoordig een keuze maken uit een aantal verschillende kredietvormen. Er is uiteraard de gewone standaard hypothecaire lening, maar daarnaast is er bijvoorbeeld ook een hypotheek waarbij er niet van het geleende bedrag wordt afgelost. Het openstaande saldo blijft dan gedurende de volledige looptijd gelijk wat op zich heel interessant is, maar er zijn helaas ook nadelen aan verbonden. De zogenaamde hypotheekrenteaftrek maakt het mogelijk om een groot deel van de kosten van je hypotheek terug te vorderen via de belastingaangifte, maar dat geldt niet voor leningen die niet worden afgelost. Indien je wil kunnen genieten van de voordelen van de hypotheekrenteaftrek zal je dus met een aantal zaken rekening moeten houden. We vertellen je hier graag alles over in dit artikel.

Wat is de hypotheekrenteaftrek?

Wanneer je een hypothecaire lening afsluit zal je net als bij een ander krediet steeds geconfronteerd worden met een bepaalde kostprijs. Deze kosten worden in rekening gebracht onder de vorm van een intrest. Hoewel procentueel de hypotheekrente eigenlijk bijzonder laag ligt is het vooral het hoge bedrag dat wordt geleend dat er voor zorgt dat de maandelijkse kosten bijzonder stevig kunnen oplopen. De hypotheekrenteaftrek is dan ook zeer belangrijk voor eigenaars van vastgoed. Door dit fiscaal voordeel is het namelijk mogelijk om een stukje van de hypotheekrente terug te krijgen via je belastingaangifte. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat dit niet voor alle hypotheken geldt. De zogenaamde Wet herziening fiscale behandeling eigen woning is een vrij recente wet die heeft gesteld dat de hypotheekrente uitsluitend in mindering kan worden gebracht via de belastingaangifte wanneer het geleende bedrag gedurende de looptijd van de kredietovereenkomst wordt terugbetaald. Is dat niet het geval, dan dienen alle kosten zelf te worden gedragen.

Uitgesloten hypotheekvormen

Zoals hierboven reeds aangegeven kan er geen aanspraak worden gemaakt op de hypotheekrenteaftrek wanneer er niet van het geleende bedrag wordt afbetaald. De aflossingsvrije hypotheek is daar alvast een mooi voorbeeld van. Bij dit type hypotheek betaal je maandelijks alleen maar de rente. De maandelijkse lasten liggen hierdoor erg laag, maar er wordt nooit van het saldo afgelost tenzij aan het einde van de krediettermijn. Net omdat er geen aflossing gebeurt iedere maand kan je de hypotheekrente niet aftrekken in box 1 van je belastingaangifte. Hier kan geen uitzondering op worden gemaakt. Wil je kunnen genieten van de hypotheekrenteaftrek, dan ben je dus verplicht om een hypothecaire lening met maandelijkse aflossing af te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *