Hypotheek oversluiten

Wanneer je op een bepaald ogenblik een hypothecaire lening afsluit doe je dat steeds tegen een bepaalde rente. De rente die op een hypotheek in rekening wordt gebracht kan echter bepaalde verschillen gaan vertonen. Dat verschil kan je indekken door gebruik te maken van een variabele rente, maar veel kredietnemers zijn hier niet voor te vinden. Kies je er voor om gebruik te maken van een vaste rente op je kredietovereenkomst, dan is de enige mogelijkheid om toch nog te kunnen profiteren van een goedkopere hypotheek het oversluiten van je huidige krediet. Hoewel dat zeker en vast interessant kan zijn, zijn er wel bepaalde factoren waar je graag rekening mee zal willen houden.

Kosten voor het oversluiten van een hypotheek

Een hypotheek oversluiten kan dus zoals eerder reeds aangegeven interessant zijn omdat je vanaf dat ogenblik kan genieten van lagere maandelijkse kosten. Het is echter steeds erg belangrijk om er voldoende rekening mee te houden dat er voor het oversluiten van een hypotheek kosten in rekening gebracht worden. De belangrijkste kost is de zogenaamde boeterente. Deze kostprijs wordt in rekening gebracht omdat het bestaande contract tussen kredietnemer en kredietverstrekker als het ware wordt stopgezet. Dat is echter niet alles. Bovenop de boeterente worden immers ook een taxatiekost en notariskosten aangerekend om het nog maar niet over eventuele extra kosten te hebben. Het mag duidelijk zijn dat het oversluiten van een hypotheek vaak gepaard gaat met erg hoge kosten, dus is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je voldoende maandelijkse rente kunt uitsparen met je nieuwe contract. Voer daarom altijd een gedetailleerde simulatie uit en vergelijk de kostprijs van je nieuwe hypotheek niet alleen met de oude, maar ook met de extra kosten die voor het oversluiten in rekening worden gebracht.

Waar hypotheek oversluiten?

Het is bij het oversluiten van een hypotheek zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat er ook een verschil bestaat in kosten wanneer je er voor kiest om de nieuwe hypothecaire lening bij dezelfde of bij een andere kredietverstrekker af te sluiten. Kies je er voor om de hypotheek bij dezelfde bank te oversluiten, dan zal dat doorgaans een belangrijke invloed hebben op de kosten die je moet betalen. De bank die de eerste hypotheek heeft toegekend zal namelijk wel rente-inkomsten verliezen van het ene contract, maar ontvangt er terug vanuit de nieuwe kredietovereenkomst. In dit geval zal de kredietverstrekker zich doorgaans soepel opstellen in de kosten die in rekening worden gebracht. Kies je er voor om je nieuwe hypotheek bij een andere bank of financiële instelling af te sluiten, dan wordt het al snel een compleet ander verhaal en kan het maximum van de kosten in rekening gebracht worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *