NHG hypotheek

door | september 7, 2014

Een NHG hypotheek is een hypothecaire lening die in het geval er sprake is van wanbetaling kan worden overgenomen door het zogenaamde NHG. In dit geval wordt er een onderzoek gestart waarna er een beslissing zal moeten worden genomen over de verdere aflossing van het krediet. Is de kredietnemer niet meer in staat om te voldoen aan de kredietvoorwaarden, dan zal er worden gekeken wat de oorzaak is van de wanbetaling. Is deze verwijtbaar, dan wordt hetzelfde scenario gevolgd als bij een gewone hypothecaire lening die bij een bank wordt afgesloten. Ligt overmacht aan de basis van de wanbetaling, dan kan de NHG beslissen om de restschuld kwijt te schelden. We vertellen je in dit artikel graag alles wat je moet weten over de NHG hypotheek.

Voordelen van een NHG hypotheek

Er zijn aan het afsluiten van een NHG hypotheek heel wat interessante voordelen verbonden. Het eerste voordeel gaat schuil in de kostprijs. Omwille van de garantie die de bank krijgt van het NHG ligt de kostprijs van je hypotheek erg laag. Dat geldt overigens ook voor wanneer je de lening op een zeker ogenblik wenst te verhogen of te verlengen. Daarnaast kan de restschuld in bepaalde situaties worden kwijtgescholden. Er zijn erg veel interessante voordelen verbonden aan het afsluiten van een NHG hypotheek, maar er zijn ook enkele voorwaarden waar je als kredietnemer aan dient te voldoen. Om van de garantie te kunnen genieten dien je bijvoorbeeld een periodieke premie te betalen aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Daarnaast is het afsluiten van een hypotheek op deze manier uitsluitend mogelijk tot een bedrag van 290.000 euro.

Kwijtschelding van de restschuld

In bepaalde gevallen kan het voorkomen dat mensen die over een hypotheek beschikken hun openstaande schuld niet langer kunnen afbetalen. Een mogelijke wanbetaling is echter niet altijd de schuld van de kredietnemer. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat deze op een zeker ogenblik arbeidsongeschikt is geworden of dat hij bijvoorbeeld in een echtscheiding is terecht gekomen waardoor de financiële mogelijkheden opeens aanzienlijk verlaagd werden. In ieder geval, de restschuld van de hypotheek zal dan bij een gewone bank nog steeds betaald moeten worden. Door gebruik te maken van een NHG hypotheek is dat niet het geval. De organisatie kan er immers in bepaalde bijzondere gevallen voor kiezen om de restschuld kwijt te schelden. Je kan dan gewoon in het huis dat je hebt gekocht blijven wonen en je financiële middelen gebruiken om bijvoorbeeld de maandelijkse kosten te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *