Tweede hypotheek

door | september 7, 2014

Steeds meer mensen die over een hoog inkomen beschikken kiezen er tijdens hun leven niet één keer voor om geld te lenen middels een hypothecair krediet, maar sluiten op een zeker ogenblik ook een tweede hypotheek af. Dat is op zich perfect mogelijk indien je financiële situatie het toelaat, maar de vraag is of dat wel altijd even verstandig is. Gaat het fout, dan ben je namelijk niet alleen het tweede pand kwijt, maar kan de bank ook beslag leggen op de eerste woning. Denk dus zeker en vast goed na vooraleer je er voor kiest om een tweede hypotheek af te sluiten.

Is een tweede hypotheek afsluiten verstandig?

De eerste vraag die veel mensen zich uiteraard stellen is of het wel verstandig is om een tweede hypotheek af te sluiten. Laat ons wat dat betreft beginnen door te zeggen dat het afsluiten van zo’n tweede lening lang niet voor iedereen is weggelegd. In eerste instantie zal de bank immers kijken of je inkomen voldoende hoog is of niet. Daarnaast moet de gerealiseerde overwaarde op de eerste hypotheek voldoende hoog zijn om deze aan te kunnen wenden voor een tweede hypotheek. Hou er daarnaast ook rekening mee dat de kosten van een tweede hypotheek hoger kunnen liggen. Dat is niet altijd het geval, maar wanneer de bank een hoger risico vreest dan bij de eerste hypotheek (bijvoorbeeld omwille van je leeftijd of financiële situatie), dan kan dat zich vertalen in hogere kosten en dat zal je uiteraard koste was het kost willen proberen te vermijden.

Hoeveel geld lenen met een tweede hypotheek?

Indien je een tweede hypotheek wenst aan te vragen zijn er een aantal uitermate belangrijke factoren waar je rekening mee dient te houden. In eerste instantie is het zo dat het bedrag dat je met een tweede hypotheek kan lenen niet langer uitsluitend afhankelijk is van je inkomen, in tegendeel zelfs. Het is vooral de overwaarde van het eerste pand die zal bepalen hoeveel je voor de tweede hypotheek kunt lenen. Veel mensen kiezen er ook voor om een tweede hypotheek af te sluiten op het bestaande pand omdat ze bijvoorbeeld grote vernieuwingen of uitbreidingen willen doen. Dat is interessanter dan het afsluiten van een gewone lening omdat de rente in dit geval fiscaal aftrekbaar is. De zogenaamde overwaarde die ontstaat kan je als kredietnemer tot slot afhalen om een aangenamer leven te leiden en ook dat is uiteraard altijd mooi meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *