Traditionele levenhypotheek 

door | september 7, 2014

De traditionele levenhypotheek is een vorm van geld lenen voor de aankoop van vastgoed waarbij de aflossing van de lening wordt gekoppeld aan het sparen in een levensverzekering. Dat is op zich interessant omdat je op die manier de hoge maandelijkse aflossingen het hoofd kan bieden, maar daar staat helaas wel tegenover dat er risico’s aan deze vorm van geld lenen voor vastgoed verbonden zijn. Daar waar je er bij een gewone lineaire hypotheek zeker van bent dat het geleende bedrag aan het einde van de looptijd volledig is afgelost, is dat bij deze hypotheekvorm niet het geval. Een deel van het bedrag moet namelijk komen uit winstdeelname en deze is nooit gegarandeerd. Denk je er aan om een traditionele levenhypotheek af te sluiten? Lees dan snel verder en ontdek er alles over.

Wat is de traditionele levenhypotheek?

De traditionele levenhypotheek is een type hypothecaire lening die eigenlijk bestaat uit twee verschillende onderdelen. Enerzijds is er de hypotheek op zich, maar deze is gekoppeld aan een levensverzekering. Er wordt met andere andere woorden niet van het middels de hypotheek geleende bedrag afbetaald, maar er wordt wel maandelijks een bepaalde som in een levensverzekering gestort. Omdat beide onderdelen met elkaar verbonden zijn spreekt het voor zich dat de uitbetaling van de levensverzekering steeds wordt aangewend om de afgesloten hypotheek mee af te betalen. Indien er nog een bepaald bedrag over blijft wordt deze uiteraard op de bankrekening van de verzekeringnemer gestort. Net omdat veel mensen vastgoed als een zekerheid voor hun pensioen zien wordt de traditionele levenhypotheek steeds een beetje populairder, vooral onder jonge kredietnemers.

Verschil met een spaarhypotheek

De levenhypotheek kent bijzonder sterke gelijkenissen met de spaarhypotheek. Toch bestaan er diverse verschillen tussen beide hypotheekvormen. De hypotheekrente is bijvoorbeeld niet gelijk aan de spaarrente. Dat is vooral interessant wanneer de spaarrente hoger staat dan de hypotheekrente omdat je op die manier na afloop van de kredietovereenkomst nog een extra bedrag zult overhouden. Is de hypotheekrente hoger dan de spaarrente, dan wil dat zeggen dat je aan het einde van de overeenkomst nog een bepaald bedrag extra zult moeten ophoesten. Hou er tot slot ook rekening mee dat bij de levenhypotheek een deel van de intrest verkregen wordt op basis van winstdeelname. Wanneer deze lager uitvalt dan ingeschat kan ook dat een invloed hebben op het bedrag dat nog zelf moet worden bijgedragen. Het mag dus gezegd worden dat het afsluiten van een hypotheek als deze altijd gepaard gaat met de nodige risico’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *